Dáni dnes v referende hlasujú o bližšej spolupráci s EÚ

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:47 • 2 min
Dáni dnes v referende hlasujú o bližšej spolupráci s EÚ

KODAŇ - Voliči v Dánsku dnes hlasujú v referende o tom, aký blízky vzťah by mala ich krajina mať k legislatíve Európskej únie. Dánsku, Británii a Írsku doterajší systém zavedený v roku 1993 umožňuje plne sa nezapojiť do spolupráce v oblasti menovej a bezpečnostnej politiky, spravodlivosti a vnútorných vecí. Avšak po prijatí Lisabonskej zmluvy v roku 2009 sa na nadnárodnú úroveň presunula väčšia časť spolupráce v EÚ.

slovakia

left justify in out

Ak Dáni v referende jasne nepodporia bližší vzťah s EÚ, prídu o svoje členstvo v Európskom policajnom úrade (Europol). Ak budú hlasovať za zmenu, bude musieť Dánsko prijať 22 existujúcich právnych dokumentov EÚ počnúc rodinným právom (napríklad finančné vyrovnanie sa pri rozvodoch či platby výživného na dieťa) až po komerčné právo (cezhraničné úhrady dlhov).


Zmenu presadzuje päťčlenná aliancia vrátane liberálov premiéra Larsa Lökkeho Rasmussena. Argumentujú, že reforma je nevyhnutná, aby Dánsko zostalo partnerom v Europole. Euroskeptická Dánska ľudová strana argumentuje, že prijatím zmien bude Dánsko časom nútené akceptovať aj utečeneckú politiku EÚ, a navrhuje, aby namiesto nich uzavrelo samostatnú zmluvu s Europolom, ako má napríklad Nórsko, ktoré nie je členom EÚ.


Referendové miestnosti sú otvorené od 09.00 h do 20.00 h. Právo hlasovať má 4,1 milióna Dánov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies