Dáni a Švédi s najmenšou korupciou, Slovensko si polepšilo, najhoršia je v KĽDR

NETKY.SK • 3 December 2014, 12:24 • 2 min
Dáni a Švédi s najmenšou korupciou, Slovensko si polepšilo, najhoršia je v KĽDR

BRUSEL - Bulharsko, Grécko, Rumunsko a Taliansko sú v roku 2014 najviac skorumpované krajiny v Európskej únii. Dnes zverejnená správa spoločnosti Transparency International (TI) uvádza, že podľa indexu vnímania korupcie všetky štyri krajiny dostali 43 bodov na stupnici od 0 (veľmi skorumpované krajiny) po 100 (žiadna korupcia). Slovensko si s 50 bodmi voči vlaňajšku mierne polepšilo (47 bodov) a obsadilo 54. priečku zo 175 krajín v rebríčku.

slovakia

left justify in out

Na prvom mieste nielen z krajín EÚ, ale aj v celosvetovom meradle, je aj tento rok Dánsko (92 bodov). Na konci rebríčka medzi najskorumpovanejšími štátmi sveta je Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) a Somálsko - obe dostali iba osem bodov.

 

Dánsko opakovane boduje lebo má vybudovaný silný právny štát, podporu pre občiansku spoločnosť a jasné pravidlá pre správanie verejných činiteľov. Dáni okrem toho idú svetu príkladom: v novembri oznámili, že chcú vytvoriť verejný register s informáciami o skutočných vlastníkoch všetkých spoločností so sídlom v Dánsku. Toto opatrenie skomplikuje skrývanie sa skorumpovaných činiteľov za mená iných osôb v obchodnom registri.

 

Okrem Dánska sa z najmenšieho výskytu korupcie tešia vo Fínsku, ktoré je z 89 bodmi treťou najmenej skorumpovanou krajinou sveta a vo Švédsku (87 bodov/4. priečka). Dobré výsledky v EÚ dosiahlo aj Holandsko (83 bodov/8. priečka) a Luxembursko (82 bodov/9. priečka). Nemecku patrí 12. miesto vo svete (79 bodov), Veľkej Británii 14. miesto (78 bodov) a Francúzsko sa delí o 28. priečku s Estónskom (69 bodov).

 

Z krajín Vyšehradskej štvorky (V4) je na tom najlepšie Poľsko (61 bodov/35. priečka), nasledujú Maďarsko (54 bodov/47. priečka), Česká republika (51 bodov/53. priečka) a Slovensko (50 bodov/54. priečka).

 

Mimo EÚ sú na popredných miestach USA, ktoré majú rovnaký počet bodov ako Írsko (74 bodov/17. priečka), potom Hongkong a Barbados (po 74 bodov). Na opačnom konci vnímania korupcie "boduje" Rusko, ktoré z 27 bodmi obsadilo 136. miesto. O túto priečku sa Rusko delí s Iránom, Libanonom, Nigériou a Kirgizskom. 

 

Najväčší prepad na poli korupcie v tomto roku zaznamenala Čína, keď získala iba 36 bodov - o desať menej ako vlani, potom Turecko (45 bodov) a Angola (19 bodov). Ide o pokles voči vlaňajšku od desať do päť bodov aj napriek priemernému štvorpercentnému ekonomickému rastu za ostatné štyri roky. 

 

Správa  TI upozorňuje, že korupcia je aj naďalej problémom pre všetky ekonomiky. Hlavné finančné centrá EÚ a USA by podľa Transparency International mali na tomto poli úzko spolupracovať s rýchlo rastúcimi ekonomikami, aby zabránili skorumpovaným osobám uniknúť bez trestu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies