Dangl: Dokument o Pavlovi Demitrovi nemá byť citové vydieranie

NETKY.SK • 5 September 2014, 18:00 • 2 min
Dangl: Dokument o Pavlovi Demitrovi nemá byť citové vydieranie

BRATISLAVA - Celovečerný dokument 38 o slovenskej hokejovej legende Pavlovi Demitrovi nemá byť citovým vydieraním diváka.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave jeden z režisérov 90-minútovej snímky Daniel Dangl. Od tragickej smrti Pavla Demitru uplynú v nedeľu 7. septembra tri roky. Zahynul pri leteckom nešťastí neďaleko ruského Jaroslavľa.
     

"Tento film nie je chladný kalkul o pocitoch. Zaujímala ma odpoveď na otázku, kto Pavol Demitra v skutočnosti bol. Chceli sme spomínať s úsmevom," povedal. Uviedol, že divák sa napriek tomu nevyhne slzám. Dokument, ktorý sa o pár dní bude premietať v slovenských kinách, približuje Demitrovo detstvo, venuje sa jeho hokejovým začiatkom, kariére v NHL, KHL a pôsobeniu v reprezentácii. 
     

Tretiu časť nahrali režiséri Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič počas cesty na miesto leteckého nešťastia, pri ktorom okrem Demitru zahynuli aj všetci jeho spoluhráči a realizačný tím klubu Lokomotiv Jaroslavľ. Demitrova manželka Mária sa toto miesto odhodlala prvýkrát navštíviť až počas nakrúcania filmu. "Paradoxne mala z toho radosť, že môže ísť s ľuďmi, ktorí Paľa až tak blízko nepoznali. Na mieste sme všetci cítili zvláštnu ťažobu. Keď sme odchádzali, cítili sme uvoľnenie," vysvetlil pre TASR Dangl. Vo filmovej snímke sa okrem slovenských hokejových hviezd objavili aj známi Demitrovi bývalí spoluhráči, Američania Jeremy Roenick a Keith Tkachuk.
     

Režiséri celý dokument prispôsobili distribúcii do kín. Podľa ich slov si dali záležať aj na hudobnom podklade, ktorý pozostával takmer výlučne zo slovenského repertoáru. "Paľo mal veľmi rád slovenskú hudbu, v tomto je symbolika," podotkol Dangl. Podľa režiséra bol Demitra známy tým, že svojmu okoliu záľubou v slovenskej hudbe "liezol na nervy". Film už dnes dopoludnia videli žiaci Základnej školy s materskou školou Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom. Hokejistovu biografiu premietali v telocvični, v ktorej kedysi odštartoval kariéru. Premiéra dokumentu bude pre pozvaných hostí v nedeľu (7.9.) v Trenčíne. O snímku už prejavili záujem aj v Jaroslavli a americkom meste St. Louis, v ktorých Demitra hrával.
     

Pavol Demitra sa narodil 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom. Do veľkého hokeja sa dostal v Dukle Trenčín, za ktorú si zahral aj počas výluky v NHL v sezóne 2004/05. V NHL hral za Ottawu, St. Luis, Los Angeles, Minnesotu a Vancouver. V základnej časti NHL dosiahol 847 bodov za 304 gólov a 464 asistencií. Po návrate zo zámoria odohral sezónu v KHL za Lokomotiv Jaroslavľ. Dres s číslom 38 nosil od roku 1996, keď si ho prvýkrát vybral z kolekcie na farme Grand Rapid Griffins. So slovenskou reprezentáciou sa Demitra rozlúčil 9. mája 2011 ako kapitán mužstva na domácich MS zápasom s Dánskom. Na MS 2003 v Helsinkách získal bronz. Kapitánom bol aj na olympijských hrách 2006 v Turíne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona