Dane pri tabakových výrobkoch sa budú zvyšovať

NETKY.SK • 17 August 2016, 14:14 • 2 min
Dane pri tabakových výrobkoch sa budú zvyšovať

BRATISLAVA – Dane pri tabakových výrobkoch sa budú zvyšovať. Vláda dnes schválila novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkoch, ktorú na rokovanie predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

V budúcom roku by tak do štátneho rozpočtu malo pritiecť vďaka dodatočným príjmom 29,5 milióna eur ročne, v roku 2018 by mali predstavovať 32,5 milióna eur a v rokoch 2019 a 2020 vyše 68 miliónov eur.

 

"Z hľadiska transparentného správania sme sa dohodli na najbližšie štyri roky aj na ďalšom navýšení od roku 2019 so zástupcami priemyslu na cestovnej mape. Prvýkrát v histórii ideme pokrývať aj takzvané náhrady pre fajčiarov, to sú rôzne elektronické cigarety, ktoré budú po novom zdaňované," priblížil po skončení rokovania vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Podľa jeho slov cigarety by tak mohli zdražieť okolo 10 centov na jednu krabičku. "Bude to závisieť od typu, od značky. Je tu konkurencia, takže časť zdraženia môže absorbovať aj konkurenčný boj," podotkol Kažimír.

 

Novelou zákona sa tiež osobitne upravuje zdaňovanie neharmonizovaných tabakových výrobkov, ktorými sú bezdymové tabakové výrobky, ktoré sa nespotrebúvajú počas procesu horenia okrem žuvacieho tabaku a šnupavého tabaku. Tiež sa upravujú povinnosti osôb, ktoré budú chcieť takéto tabakové výrobky uvádzať na daňovom území. "V súvislosti s tým sa upravuje vedenie evidencií vedených colným úradom a finančným riaditeľstvom, definujú sa delikty a priestupky a určuje sa výška sankcií," uvádza MF SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies