Daň z príjmov od budúceho roka stúpne, ruší sa rovná daň

NETKY.SK • 5 December 2012, 07:45 • 2 min
Daň z príjmov od budúceho roka stúpne, ruší sa rovná daň

Daň z príjmov od budúceho roka stúpne, ruší sa rovná daň - Politika Zvýšenie dane z príjmov fyzických aj právnických osôb sa od budúceho roka stane realitou. Daňovú novelu dnes hlasmi vládnych poslancov Smeru-SD definitívne schválil parlament a čaká už le

slovakia

left justify in out

imgZvýšenie dane z príjmov fyzických aj právnických osôb sa od budúceho roka stane realitou. Daňovú novelu dnes hlasmi vládnych poslancov Smeru-SD definitívne schválil parlament a čaká už len na podpísanie prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Právnickým osobám sa od budúceho roka plošne zvýši sadzba dane z príjmov zo súčasných 19 % na 23 %. Vybraným fyzickým osobám zdanenie vzrastie z 19 % na 25 %. "Ak niekto zarába mesačne 3300 eur a viac, myslíme si, že máme právo od týchto ľudí očakávať, že sa budú podieľať na konsolidácii verejných financií zaplatením vyššej dane z príjmu," zdôvodnil tento krok premiér Robert Fico (Smer-SD).

Plénum zároveň súhlasilo so zavedením dodatočnej osobitnej sadzby dane vo výške 5 % pre vybraných ústavných činiteľov, ako sú poslanci, členovia vlády či prezident. Po novom sa tiež obmedzí možnosť uplatnenia 40-% paušálnych výdavkov na maximálnu hodnotu 5040 eur ročne, čo predstavuje 420 eur mesačne. Takisto sa ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností. Poslanci tiež odobrili oslobodenie príjmov obcí a vyšších územných celkov z predaja majetku od platenia daní z príjmov.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) očakáva od navrhovaných zmien v daňovom systéme pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy v budúcom roku v objeme 376,6 milióna eur, teda 0,51 % hrubého domáceho produktu (HDP). V nasledujúcom roku 2014 má štátna pokladnica získať 415,9 milióna eur, čo je 0,53 % HDP a v roku 2015 má štát zarobiť 0,54 % HDP, teda 445,2 milióna eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona