Daň z motorových vozidiel musia podnikatelia priznať do 31. januára 2014

NETKY.SK • 1 Január 2014, 13:51 • 2 min
Daň z motorových vozidiel musia podnikatelia priznať do 31. januára 2014

BRATISLAVA - Termín na podanie daňového priznania na daň z motorových vozidiel za rok 2013 pre podnikateľov je do 31. januára 2014. Pripomenula to hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková.

slovakia

left justify in out

Zdôraznila, že v daňovom priznaní na daň z motorových vozidiel za rok 2013 je oproti roku 2012 viacero noviniek. "Predmet dane - vozidlo, ktoré je evidované v SR a používa sa na podnikanie alebo na činnosti, z ktorých príjmy sú predmetom dane z príjmov. V zdaňovacom období roku 2013 je predmetom dane len auto, ktoré je evidované v SR, bez ohľadu na jeho používanie na podnikanie v zahraničí alebo v SR.  Vozidlá, ktoré majú pridelené zahraničné evidenčné čísla v zdaňovacom období roku 2013, nepodliehajú dani z motorových vozidiel, a to aj napriek tomu, že sa budú používať na podnikanie na území SR," priblížila.

Informovala, že pri vyplácaní cestovných náhrad zamestnancovi za používanie vozidla na pracovné cesty je daňovníkom zamestnávateľ bez ohľadu na to, či zamestnanec je držiteľom auta alebo nie je. "Oslobodenie a zníženie dane je rozšírené o vozidlá s limitom úrovne EEV a EURO 6," konštatovala.

Pre vznik a zánik daňovej povinnosti je podľa jej informácií rozhodujúci deň, ktorým sa vozidlo začalo alebo prestalo používať na podnikanie. "Daňovník už nemá oznamovaciu povinnosť pri vzniku daňovej povinnosti k dani z motorových vozidiel, ale iba pri jej zániku," podčiarkla.

Výpočet pomernej časti dane je podľa Macíkovej súčin jednej tristošesťdesiatpätiny a v priestupnom roku jednej tristošesťdesiatšestiny ročnej sadzby dane a počtu kalendárnych dní, v ktorých sa vozidlo používalo na podnikanie. "Daňovník je povinný pomernú časť dane zaplatiť v lehote na podanie daňového priznania."

Zdôraznila, že daňové priznanie je možné podať v papierovej a elektronickej forme. Vytlačené formuláre sú už k dispozícii na všetkých daňových úradoch, pobočkách a kontaktných miestach. Elektronicky ho musia podať podnikatelia (alebo ich zástupcovia), ktorí sú platiteľmi DPH. "Pre nich je to jediný možný spôsob, ako môžu od 1. januára 2014 komunikovať s finančnou správou. Daňové priznania aj na daň z motorových vozidiel môžu podať prostredníctvom nového portálu finančnej správy https://www.financnasprava.sk/sk/titulna-stranka," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies