Daň z motorových vozidiel by podľa Mateja mala ísť do ciest

NETKY.SK • 25 November 2014, 15:09 • 2 min
Daň z motorových vozidiel by podľa Mateja mala ísť do ciest

BRATISLAVA - Peniaze vybrané na dani z motorových vozidiel by mali všetky smerovať do skvalitnenia cestnej infraštruktúry.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej, ktorý preto odporúča rezortu financií stiahnuť z rokovania parlamentu návrh zákona o dani z motorových vozidiel a prepracovať ho v zmysle uvedeného pravidla.

 

Samotný návrh, ktorý centralizuje výber tejto dane od podnikateľov jednotnou sadzbou priamo do štátneho rozpočtu, považuje Matej za správny. "Avšak, ak chceme v štáte správne hospodáriť, nemali by sme následne prerozdeľovať tieto vybrané peniaze od vodičov formou podielových daní v rámci vyšších územných celkov (VÚC). Správnym riešením by bolo celkovú sumu, teda približne 140 mil. eur ročne, prerozdeliť na VÚC jediným spravodlivým kľúčom a to je počet kilometrov ciest druhej a tretej triedy,“ uvádza vo vyhlásení šéf inštitútu. 

 

Ako dodáva, kvalita cestnej infraštruktúry má byť zabezpečená rovnako, bez ohľadu na to, koľko motorových automobilov ju využíva a kde sú registrované. "Nie je správne, ak z výberu tejto dane financujeme vo VÚC kultúru, školstvo a iné aktivity. Mali by sme v štáte vedieť presne, koľko nás financovanie takýchto oblastí života v jednotlivých VÚC stojí a prostriedky by mali byť vyčlenené v štátnom rozpočte bez siahnutia na cestnú daň,“ tvrdí Matej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies