Daň z finančných transakcií by SR mohla priniesť až 46 mil. eur

NETKY.SK • 19 Apríl 2013, 09:59 • 2 min
Daň z finančných transakcií by SR mohla priniesť až 46 mil. eur

BRATISLAVA - Daň z finančných transakcií by mala do slovenského štátneho rozpočtu priniesť 29 až 46 mil. eur. Tento odhadovaný výnos uvádza rezort financií v predbežnom stanovisku k návrhu smernice, ktorým sa vykonáva posilnená spolupráca v oblasti dane z finančných transakcií.

slovakia

left justify in out

"Náklady správy daní závisia od daňových subjektov, ktorým vznikne daňová povinnosť na dani z finančných transakcií. Vyčísliť samostatne náklady na správu na základe dostupných údajov nie je možné,“ dopĺňa ministerstvo v stanovisku, ktoré predložilo do pripomienkového konania.

Zavedenie dane z finančných transakcií na Slovensku si podľa rezortu financií vyžiada vytvorenie novej legislatívy, ktorou by sa táto daň zaviedla ako osobitný druh dane. “Nový zákon/hmotno-právny predpis by upravoval všetky náležitosti súvisiace s povinnosťami a so správou dane z finančných transakcií,” uvádza ministerstvo. 

Daň z finančných transakcií by mala začať platiť od začiatku roka 2014. Jednotlivé členské štáty by mali podľa návrhu smernice prijať a uverejniť potrebné zákony na zavedenie tejto dane najneskôr do 30. septembra 2013. Sadzba dane by pritom podľa návrhu Európskej komisie mala predstavovať 0,1 % pre akcie a 0,01 % pre deriváty. Celkové daňové príjmy z tejto dane odhaduje komisia na úrovni 30 až 35 mld. eur ročne. 

Okrem Slovenska sa k návrhu zaviesť daň z finančných transakcií pripojilo aj Francúzsko, Nemecko, Belgicko, Rakúsko, Slovinsko, Portugalsko, Grécko, Taliansko, Španielsko a Estónsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies