Daň z finančných transakcií by nemala platiť na dlhopisy a niektoré firmy

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 10:52 • 2 min
Daň z finančných transakcií by nemala platiť na dlhopisy a niektoré firmy

BRATISLAVA - Ministerstvo financií (MF) SR chce, aby sa pripravovaná daň z finančných operácií (FTT) netýkala štátnych dlhopisov, penzijných schém a niektorých nefinančných spoločností.

slovakia

left justify in out

"Viaceré inštitúcie ako Slovenské elektrárne a SPP by potenciálne mohli spadnúť do pôsobenia tejto dane, a to hlavne čo sa týka ich transakcií na trhoch súvisiacich s obchodovaním s komoditami," povedal na dnešnom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Vazil Hudák.

Okrem vyňatia spomínaných troch oblastí, ktoré sú pre Slovensko principiálne, chce rezort financií vyňať z pôsobenia FTT ďalšie dve oblasti. Tie však môžu byť podľa Hudáka predmetom ďalšieho vyjednávania. Ide o vyňatie hypotekárnych záložných listov aj podnikov kolektívneho investovania do prevoditeľných cenných papierov.

Slovensko takisto požiada Európsku komisiu (EK) o posun časových termínov pre prípravu smernice a jej implementáciu. "Predstava Európskej komisie bola taká, že tento návrh by sa mal schváliť na národnej úrovni do konca septembra tohto roku a táto daň by mala platiť už v roku 2014," skonštatoval Hudák. Ako však dodal, v súčasnosti takéto termíny nepovažuje za reálne aj vzhľadom na prebiehajúce vyjednávania o konečnej podobe FTT.

Podľa poslanca NR SR Jozefa Kollára nebude FTT fungovať tak, ako si to EK a niektoré krajiny predstavujú, čo ukázala aj analýza MF SR. Postupným udeľovaním výnimiek z dane sa totiž súvisiace príjmy znížia natoľko, že FTT nebude mať zmysel. "Ja sa obávam, že aj tie negatívne efekty sa ešte zvýraznia," upozornil Kollár. Zároveň dodal, že ak sa napríklad nepodarí z FTT vyňať štátne dlhopisy, budú musieť investori ísť do rizikovejších operácií, alebo preniesť daňové zaťaženie na svojich klientov, čo nie je zamýšľaný efekt.

Podľa predsedu výboru Ľuboša Blahu sa v diskusii o FTT vytvára ilúzia, že ide o nejaký experiment EK, ktorý nikdy a nikde nefungoval. Podľa neho však táto daň funguje asi v 40 krajinách vo svete, vrátane niekoľkých krajín Európskej únie. "Toto je daň, ktorá je úplne bežná a funguje," zdôraznil Blaha. Výbor dnes predbežné stanovisko SR k návrhu smernice EK o dani z finančných transakcií schválil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies