Daň z finančných transakcií bude zrejme od roku 2017

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 15:50 • 2 min
Daň z finančných transakcií bude zrejme od roku 2017

PARÍŽ - Rokovania o pripravovanej dani z finančných transakcií v jedenástich krajinách Európy by sa mohli dokončiť v závere tohto roka.

slovakia

left justify in out

Do platnosti by mala vstúpiť začiatkom roku 2017. Uviedol to v stredu európsky komisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici. Myšlienku dane z finančných transakcií okrem Slovenska podporujú aj Nemecko, Belgicko, Grécko, Estónsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko, Slovinsko, Rakúsko a Francúzsko.

 

Podľa Moscoviciho je cieľom dosiahnuť široko aplikovateľnú daň, ktorá bude mať nízku sadzbu. „Mám dojem, že všetky rokovania sa ukončia na jeseň tohto roku a daň začne platiť od začiatku roku 2017,“ povedal Moscovici. Podľa neho široko aplikovateľná daň s nízkou sadzbou by sa mohla vyberať spôsobom, ktorý bude odrádzať finančné spoločnosti od presunu ich podnikania do krajín, v ktorých daň neplatí.

 

Alain Papiasse, predstaviteľ banky BNP Paribas, však poznamenal, že finančné spoločnosti, ktorých by sa daň týkala, zvažujú presun do Londýna, ktorý s daňou nesúhlasí od samotného začiatku. "Pre EÚ je veľkým rizikom, a ministri financií sa toho obávajú, že to bude daň, ktorá nič neprináša a spôsobí ich odchod do rešpektovaného finančného centra, ktoré však zvažuje, či chce byť v EÚ,“ povedal Papiasse.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies