Dan Brown daroval knižnici v Amsterdame 300-tisíc eur

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 17:20 • 2 min
Dan Brown daroval knižnici v Amsterdame 300-tisíc eur

BRATISLAVA - Americký spisovateľ Dan Brown, ktorý sa preslávil románom Da Vinciho kód (2003), daroval Ritmanovej knižnici v holandskom Amsterdame 300-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatjedenročný autor svojho času v inštitúcii známej aj ako Bibliotheca Philosophica Hermetica robil výskum pre svoje romány, pričom finančný dar venoval na podporu zachovania historických dokumentov. Zástupcovia knižnice v stanovisku informovali, že staré tlače budú digitalizovať a verejnosti ich sprístupnia v roku 2017.


Knižnica, ktorú v roku 1984 založil podnikateľ Joost Ritman, za peniaze zdigitalizuje 4 600 tlačí spred roku 1800. Dokumenty pochádzajú z vzácnej kolekcie, ktorá obsahuje aj knihy a rukopisy o hermetizme (filozoficko-náboženské učenie, pozn. SITA). Na ten sa autor odvolával aj vo svojich dielach Stratený symbol (2009) a Inferno (2013).


Dan Brown je pôvodne učiteľ angličtiny, ktorý sa zaujíma o kryptológiu. Vo svete literatúry debutoval v roku 1998 knihou Digitálna pevnosť.

 

V knihe Anjeli a démoni (2000) prvýkrát vystupuje ako hlavný hrdina odborník na symboly Robert Langdon. Ten je hlavnou postavou aj v jeho zrejme najznámejšom, už spomínanom románe Da Vinciho kód a tiež v knihách Stratený symbol a Inferno.

 

Knihy Da Vinciho kód a Anjeli a démoni sfilmovali s Tomom Hanksom v úlohe Langdona, ktorý si túto rolu zopakoval aj v snímke Inferno. Tú uvedú do slovenských kín 13. októbra.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona