Dámy v bielom prvýkrát po 13 rokoch odvolali nedeľňajší protest pre úmrtie Castra

NETKY.SK • 28 November 2016, 06:51 • 2 min
Dámy v bielom prvýkrát po 13 rokoch odvolali nedeľňajší protest pre úmrtie Castra

HAVANA - Najznámejšia kubánska disidentská skupina Dámy v bielom odvolala dnes po prvý raz za 13 rokov svoj týždenný protestný pochod po smrti dlhoročného vodcu krajiny, exprezidenta Fidela Castra. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Castro zomrel v piatok večer vo veku 90 rokov. Jeho telo v súlade s jeho želaním v sobotu spopolnili a kubánska vláda vyhlásila deväťdňový smútok - do pohrebu, ktorý sa bude konať budúcu nedeľu (4. decembra). Počas štátneho smútku je v krajine zakázaný predaj alkoholu i kultúrne akcie.

 

Skupina Dámy v bielom uviedla, že rozhodnutím odvolať tradičný nedeľňajší protest v Havane chce zabrániť vyvolávaniu napätia.

 

"Dnes nebudeme pochodovať, aby to vláda nebrala ako provokáciu a aby mohla vzdať svoje pocty," povedala vedúca skupiny Berta Solerová. "Rešpektujeme smútenie iných a nebudeme oslavovať smrť žiadneho človeka."

 

Skupina vznikla pôvodne na podporu manželov jej členiek, uväznených za opozíciu voči režimu v Havane, a protestné pochody zvolávala po omši každú nedeľu za uplynulých 13 rokov. Skupinu financujú kubánski exulanti v Spojených štátoch, kubánska vláda označuje jej členky za "žoldnierky" vlády USA. Napriek tomu bolo toto hnutie výnimočným prejavom disentu, ktoré komunistické vedenie Kuby z veľkej časti tolerovalo, aj keď v posledných mesiacoch sa polícia protesty snažila zastaviť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies