Dámy, so spánkom to nepreháňajte, podľa vedcov to zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka!

NETKY.SK • 13 November 2018, 12:57 • 2 min
Dámy, so spánkom to nepreháňajte, podľa vedcov to zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka!

Podľa najnovšej štúdie majú ženy vstávajúce skôr nižšie riziko vzniku rakoviny.

slovakia

left justify in out

Vedecký tím doktorky Rebeccy Richmondovej si najnovšie posvietil na súvislosť medzi spánkom a náchylnosťou na rakovinu prsníka. Odborníci na to využili materiály z britskej biobanky, odkiaľ si „požičali“ genetické informácie od 400-tisíc žien.

 

Vo výskume sa zaoberali 450 genetickými znakmi, ktoré sa spájajú so spánkom. Na základe pozorovaní zistili, že ženy ktoré vstávajú skôr majú oproti „nočným vtákom“ o 48 percent nižšiu pravdepodobnosť, že počas života dostanú rakovinu prsníka! To je poriadne vysoké číslo. K podobnému záveru dospeli aj v súvislosti s množstvom spánku. Dámy, ktoré spali viac ako odporúčaných 7-8 hodín majú každú hodinu naviac o pätinu väčší nábeh na rakovinu.

 

Problém však je, že výskum nevychádzal z reálnych údajov o spánku jednotlivých žien, ale s ich preferenciami. Preto bude potrebné sa štúdiou naďalej hlbšie zaoberať, aby sa dali vyviesť relevantné závery. Doktorka Richmondová však poukazuje na to, že všetko smeruje ku skutočnosti, že spánok na toto ochorenie vplyv má. Náchylnejšie sú naň vraj aj ženy pracujúce v noci alebo tie, ktoré spia vo svetlejšom prostredí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies