Dámy pozor! Make-up skrýva vážne zdravotné nebezpečenstvá

NETKY.SK • 26 August 2015, 17:29 • 2 min
Dámy pozor! Make-up skrýva vážne zdravotné nebezpečenstvá

LONDÝN - Niektoré ženy nie sú ochotné vyjsť z domu bez make-upu, avšak netušia, že ohrozujú svoje zdravie. Kozmetika a kozmetické výrobky často obsahujú toxické látky, ktoré môžu spôsobiť rakovinu a ďalšie smrteľné ochorenie.

slovakia

left justify in out

Kniha Kim Ericksonovej a Samuela Epsteina hovorí o tom, ako výrobcovia kozmetiky často využívajú diery v zákonoch a používajú na výrobu produktov nebezpečné chemikálie. Autori upozorňujú, že mnohé zložky v make-upe spôsobujú rakovinu u laboratórnych zvierat, a nikdy by nemali byť používané ako súčasť estetickej kozmetiky.

Uhoľnodechtové farby, fenyléndiamíny, benzén a formaldehyd sú jedny z mnoho toxínov, ktoré sa bežne vyskytujú v šampónoch, telových krémoch či púdre.

Chemikálie prítomné v kozmetike môžu byť spúšťačom narušenia hormonálnej rovnováhy, imunity voči chorobám a spôsobovať neurologické či reprodukčné poškodenie. ,,Moderná kozmetika obsahuje celý rad pochybných zložiek, ktoré nepatria na tvár ale do skúmavky,“ povedala autorka Ericksonová. ,,Tieto syntetické látky sú lacné, stabilné a majú dlhú trvanlivosť. Výrobcovia ich milujú, ale výsledky z dlhodobého užívania môžu byť smrtiace, " dodala.

 

Rovnaké jedy, ktoré znečisťujú životné prostredie od dioxínov po petrochémikálie, možno nájsť v priemernej kúpeľňovej skrinke. Britský kozmetický priemysel otočí okolo 4,5 billiona libier ročne a zamestnáva viac ako 20 000 ľudí. V predpisoch ministerstva je schválených asi 3000 ingrediencií pre kozmetické použitie, ale vďaka medzerám v zákone sa do konečných produktov dostanú i mnohé iné.

Autori uvádzajú, že chemické látky sa dostávajú do krvného riečišťa mnohými spôsobmi: laky na vlasy, parfumy a prášky sa vdychujú, častice rúžu prejdú cez ústnu dutinu, očný make-up sa absorbuje cez citlivé sliznice alebo cez kožu.

 

Tvrdenia autorov podporili aj alergologický špecialista Dr. Jean Munro, riaditeľ nemocnice v Hertfordshire Breakspear. Výskumy za posledných 20 rokoch skúmali účinky kozmetických výrobkoch na tisíckach žien, a takmer u všetkých z nich bola zistená citlivosť a podráždenie.

,,Jeden z najextrémnejších prípadov, ktoré som videl, bola žena, ktorej problémy s kostnou dreňou spôsobili chemické látky z farby na vlasy,“ uvádza Dr. Munro. Stav kozmetického priemyslu považuje za znepokojivý a neprijateľný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona