Dámy, myslite na prevenciu rakoviny prsníka

NETKY.SK • 24 Apríl 2019, 09:36 • 2 min
Dámy, myslite na prevenciu rakoviny prsníka

BRATISLAVA - Odborníci neprestávajú pripomínať dôležitosť pravidelných preventívnych prehliadok, práve tie totiž môžu ženám zachrániť život.

slovakia

left justify in out

Preventívne prehliadky sú vo všeobecnosti zanedbávané, mnohí si povedia "veď mi nič nie je, nepotrebujem lekára". Opak však môže byť pravdou a kým sa ochorenie prejaví, je už neskoro.

 

Aj ženy prevenciu zanedbávajú, často z ostychu, no mali by si uvedomiť, že krátke vyšetrenie raz do roka môže byť tým, čo im zachráni život. Okrem toho odborníci odporúčajú aj tzv. samovyšetrovanie prsníkov, kedy si dámy môžu samy pohmatom prekontrolovať prsia a preveriť, či na nich nenastali nejaké zmeny. "Je potrebné zvyšovať zdravotnú uvedomelosť obyvateľstva," hovorí primár Oddelenia pre ochorenia prsníkovej žľazy v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave Vladimír Bella.

 

img

 

Štatistiky sú alarmujúce. Preventívnu gynekologickú prehliadku absolvuje ani nie 30 percent žien, mamografiu alebo sono len 25 percent. "Pre včasné odhalenie onkologického ochorenia prsníkovej žľazy by si ženy pravidelne vykonávať samovyšetrenie prsníkov, chodiť na vyšetrenie prsníkov ku gynekológom a podľa veku ženy mať ultrazvukové alebo mamografické vyšetrenie," hovorí Bella.

 

Kontrolu prsníkov by si mali ženy od 18 rokov robiť samostatne každé tri mesiace, po tridsiatke každý mesiac. Vďaka včasnému zachyteniu rakoviny prsníka sú vyhliadky na vyliečenie veľmi optimistické. Pokiaľ si teda dáma nájde hrčku v prsníku či v podpazuší, nad, alebo pod kľúčnymi kosťami, ak má na prsníku kožné zmeny ako napríklad svrbenie či začervenanie, alebo majú jej prsníky asymetrický tvar a veľkosť, pri výtoku z bradavky, najmä jednostrannom a krvavom, vťahovaní kože prsníka, zmenách a vťahovaní bradavky, bolesti prsníka, pri opuchu, príznaku pomarančovej kôry, zväčšení či poklesnutí jedného prsníka, mala by bezodkladne navštíviť lekára.

 

img

 

Zatiaľ čo v minulosti boli karcinómy prsníka typické skôr pre zrelšie ženy, veková hranica sa neustále znižuje a počet prípadov tohto ochorenia rastie. "U nás je to približne každá 12. žena, spolu teda do 3500 novodiagnostikovaných žien s rakovinou prsníka ročne," doplnil Bella.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies