Damiani už nie je sudcom etickej komisie FIFA, odstúpil

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 11:13 • 2 min
Damiani už nie je sudcom etickej komisie FIFA, odstúpil

ZÜRICH - Uruguajský právnik Juan Pedro Damiani sa vzdal pozície sudcu etickej komisie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorá vyšetruje jeho spojenie s bývalým viceprezidentom organizácie Eugeniom Figueredom.

slovakia

left justify in out

Prezident klubu Peňarol Montevideo riešil v minulosti viacero citlivých prípadov, spoluprácu s krajanom obvineným z korupcie odhalili tzv. panamské papiere, teda dokumenty, ktoré unikli zo spoločnosti Mossack Fonseca so sídlom v Paname. Tá sa špecializuje na legalizáciu firiem a účtov v daňových rajoch. Damiani a jeho právnická kancelária sa na týchto aktivitách podieľali. Figuereda zatkli v máji minulého roku v Zürichu po tom, ako ho americké úrady obvinili z podvodu a prania špinavých peňazí v rámci veľkého korupčného škandálu. V decembri ho zo Švajčiarska vydali do Uruguaja, kde je tiež trestne stíhaný.

 

Z panamských papierov sa dá tiež vyčítať napojenie Damianiho firmy na ďalších dvoch aktérov korupčnej aféry FIFA. Ide konkrétne o argentínskeho podnikateľa Huga Jinkisa a jeho syna Mariana. Stopy z uniknutých spisov viedli tiež k prezidentovi FIFA Giannimu Infantinovi. Švajčiarov podpis totiž figuruje pod zmluvou o predaji televíznych práv na európsku Ligu majstrov do Ekvádora spoločnosti Cross Trading z roku 2006. Firma je dcérou skupiny vo vlastníctve Jinkisovcov, za práva zaplatila 111-tisíc amerických dolárov, následne ich predala ďalej stanici Teleamazonas so ziskom 200-tisíc USD. Švajčiarska polícia v stredu prehľadala sídlo UEFA a zabavila dokumenty týkajúce sa kontraktu.

 

Damianiho do etickej komisie FIFA uviedol v roku 2006 vtedajší prezident Sepp Blatter. Len minulý týždeň Uruguajčan hostil jeho nástupcu Infantina a daroval mu dres Peňarolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies