Ďalšiu etapu lietadla Solar Impulse 2 odložili pre nepriaznivé počasie

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 08:40 • 2 min
Ďalšiu etapu lietadla Solar Impulse 2 odložili pre nepriaznivé počasie

ALLENTOWN - Ďalšiu etapu cesty švajčiarskeho experimentálneho lietadla na solárny pohon Impulse 2, ktoré je na ceste okolo sveta, odložili vzhľadom na nepriaznivé počasie. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Lietadlo malo vzlietnuť v noci nadnes približne o polnoci miestneho času z letiska v meste Allentown v štáte Pensylvánia a jeho cieľom mal byť New York. Manažéri projektu však krátko nato oznámili, že štart sa odkladá pre zrážky a búrky, ktoré sa presúvajú oblasťou plánovanej trasy letu.

 

Impulse 2 v rámci pristávania v New Yorku preletí popri Soche slobody a následne pristane na Medzinárodnom letisku Johna F. Kennedyho, ktoré bude jeho poslednou zastávkou v Spojených štátoch pred preletom cez Atlantický oceán. Kedy sa uskutoční náhradný štart, nebolo bezprostredne známe.

 

Lietadlo sa nachádza v Allentowne od 25. mája. Jeho odysea sa začala vlani v marci v Abú Zabí, hlavnom meste Spojených arabských emirátov (SAE).

 

Cieľom obletu Zeme je dokázať, že lietadlo sa zaobíde bez fosílneho paliva, ako aj propagovať využitie tzv. čistých technológií. Stroj dosahuje rýchlosť 50-100 kilometrov za hodinu. Má vyše 17.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať energiu aj na let počas noci. Pri jeho pilotovaní sa striedajú Bertrand Piccard a André Borschberg, ktorí tento vedecký projekt iniciovali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies