Ďalšie základné školy sa Žilina už rušiť nechystá

NETKY.SK • 5 Október 2013, 14:49 • 2 min
Ďalšie základné školy sa Žilina už rušiť nechystá

ŽILINA - Žilinská radnica už vlani v lete avizovala, že v rámci racionalizačných opatrení bude musieť v najbližších rokoch zrušiť či zlúčiť niekoľko mestských základných škôl. Zatiaľ zrušila dve - v Zádubní a Mojšovej Lúčke.

slovakia

left justify in out

Žilina chce pokračovať v racionalizácii základných škôl, ďalšie rušenie škôl však tento rok nechystá. Žilinská radnica už vlani v lete avizovala, že v najbližších rokoch bude musieť zrušiť či zlúčiť niekoľko mestských základných škôl, pretože mestu chýbajú peniaze a účelové dotácie z ministerstva školstva na chod žilinských škôl nestačia. Koncom minulého školského roka zrušila školy v Zádubní a Mojšovej Lúčke. „Tak ako sme avizovali, tá racionalizácia škôl, ktorej prvá etapa prebehla v minulom roku, bude pokračovať ešte aj v tomto roku, ale už sa zásadným spôsobom asi nebude dotýkať nejakého rušenia základných škôl. Ale to ešte súvisí s rokovaním, ktoré budem mať s odborom školským a s vedúcou odboru školstva, ktorá teraz sumarizuje všetky čísla, ktoré súvisia s ekonomikou jednotlivých škôl, aby sme to vedeli vyhodnotiť a aby sme vedeli navrhnúť mestským poslancom ďalšiu etapu racionalizácie,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

Racionalizácia, ktorou sa mesto snaží nedostatočne naplnené školy ekonomicky stabilizovať, priniesla aj spájanie tried. Napriek tomu, že počet žiakov tento školský rok mierne stúpol, spájanie znížilo počet tried i učiteľov. Do 16 žilinských mestských základných škôl chodí aktuálne 5 694 žiakov, čo je o 11 viac ako vlani. Do prvého ročníka nastúpilo v septembri 681 žiakov, čo je o 55 viac ako minulý rok. Počet tried v základných školách klesol z 295 na 285 a počet učiteľov zo 409 na 397. Zo žilinských škôl odišlo v lete 725 žiakov, z toho 612 ukončilo povinnú školskú dochádzku 9. ročníkom, päť detí prestúpilo do špeciálnych škôl a 108 žiakov odišlo do stredných škôl z 5. a 8. ročníka.                                     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies