Ďalšie priznanie Martina Biháriho z gangu sýkorovcov

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 15:22 • 2 min
Ďalšie priznanie Martina Biháriho z gangu sýkorovcov

BANSKÁ BYSTRICA – Bývalý príslušník gangu sýkorovcov 41-ročný Martin Bihári s prezývkou Rus dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici priznal svoj podiel na krádeži kamiónov v roku 2006.

slovakia

left justify in out

Sýkorovci vtedy na objednávku ukradli z parkoviska v Partizánskom sedem kamiónov s návesmi a spôsobili škodu 940-tisíc eur. Vozidlá predali a získané peniaze si rozdelili. Senát Bihárimu uložil súhrnný trest 23 rokov po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú s obvineným uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.


Kamióny mala na lízing prenajaté istá košická špedičná firma. Osoby, ktoré mali záujem na krádeži, si ju objednali u sýkorovcov. Sprostredkovateľom s gangom sýkoriek bol topoľčiansky podnikateľ Jozef Mišenka, ktorý bol zavraždený v júli 2010. V súvislosti s krádežou kamiónov Bihári vinu priznal a ponúkol polícii spoluprácu. Prokurátor avizoval, že v tejto veci pripravuje podanie obžaloby na päť osôb.


Bihári bol šéfom seneckých sýkoriek po smrti Petra Havašiho prezývaného Havel. Sýkorovci podnikateľov nútili, aby im platili za ochranu, majú na svedomí vydieračský únos, hrubý nátlak na dílera drog, zapálenie dverí posilňovne, ktorej majiteľ nechcel platiť za ochranu, podpálenie kaderníctva, predaj falošných diaľničných známok, pokus o zbitie jedného Rakúšana a iné. Bihári ušiel do zahraničia krátko pred policajnou akciou proti skupine vedenej Róbertom L., zvaným Kýbel. Za trestnú činnosť v skupine mu Najvyšší súd SR v novembri 2013 v neprítomnosti vymeral 21 rokov.


Chytili ho v októbri minulého roku na Morave a hneď po vydaní začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Už v decembri na procese so sýkorkami vypovedal o štruktúre a činnosti skupiny, do ktorej vstúpil v januári 1997 ešte za života zakladateľa Miroslava Sýkoru. V januári tohto roku Martin Bihári na pojednávaní pred senátom ŠTS v Banskej Bystrici priznal svoj podiel na príprave úkladnej vraždy podnikateľa Michala Škorvagu z Rovinky. Vzhľadom na priznanie a kladnú prognózu nápravy, dostal trest 22 rokov.


V procese s Róbertom L., zvaným Kýbel a spoločníkmi, Biháriho potom odsúdili na 23 rokov odňatia slobody. Za krádež kamiónov ukladal súd tzv. súhrnný trest, obsahujúci aj predošlé tresty. Podľa prokurátora polícia vyšetruje ďalšiu trestnú činnosť Biháriho a spoločníkov, ale podrobnosti neuviedol. Rozsudok za kamióny je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok Biháriho, že sa voči verdiktu neodvolá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona