Ďalsie násilnosti v Egypte: Protestovali tísíce islamistov, 6 mŕtvych a 190 zranených

NETKY.SK • 31 August 2013, 06:22 • 2 min
Ďalsie násilnosti v Egypte: Protestovali tísíce islamistov, 6 mŕtvych a 190 zranených

KÁHIRA - Šesť ľudí prišlo v piatok v násilnostiach v Egypte o život a 190 bolo zranených. Na protest proti armádou podporovanej dočasnej vláde vyšli do ulíc tisíce stúpencov zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího, ktorí v Káhire a ďalších mestách požadovali jeho návrat do funkcie. Piatkové protesty boli podľa agentúry Reuters najväčšou ukážkou odporu za uplynulé dva týždne.

slovakia

left justify in out

Egyptské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že päť ľudí, z toho najmenej dvaja policajti, bolo zabitých v Káhire a jeden civilista prišiel o život v prístavnom meste Port Said. V luxusnej káhirskej mestskej časti Mohendisín demonštranti pálili v uliciach pneumatiky, aby vytvorili prekážky medzi sebou a vojakmi a policajnými silami rozmiestnenými v oblasti, ukázala televízia.  Namiesto jednej či dvoch veľkých protestných akcií, aké robili v uplynulých mesiacoch, usporiadali islamisti v piatok množstvo drobných protestov po celej krajine, na každom bolo niekoľko stoviek ľudí, napísala agentúra DPA. K novej taktike sa uchýlili po tom, ako vláda pokračovala v zatýkaní ich predstaviteľov.

Vo štvrtok vládne sily zatkli dvoch čelných predstaviteľov Mursího Moslimského bratstva, ktorí ešte zostali na slobode, keď pred dvoma týždňami v Káhire pozabíjali stovky pro-Mursího demonštrantov.  Islamisti obviňujú armádu, že uskutočnila prevrat s cieľom obnoviť režim Husního Mubaraka, zvrhnutého po povstaní v Egypte v roku 2011. Liberálne a ľavicové sily, ktoré majú svojich zástupcov v dočasnej vláde, hovoria, že Mursí vládol autoritárskym spôsobom a nedokázal riešiť upadajúcu ekonomiku a bezpečnostné vákuum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies