Ďalšie dva prípady žltačky sa objavili v okrese Brezno

NETKY.SK • 31 Október 2016, 13:20 • 2 min
Ďalšie dva prípady žltačky sa objavili v okrese Brezno

BANSKÁ BYSTRICA - V okrese Brezno zaznamenali v uplynulom kalendárnom týždni hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici ďalšie dva nové prípady žltačky typu A.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií, ktoré poskytla agentúre SITA hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová, ide o jedno dieťa - žiaka základnej školy a jednu dospelú ženu. Pacienti sú z rôznych lokalít okresu. Ľudí, ktorí sa s chorými kontaktovali zdravotníci zaočkovali a poučili o pravidlách sprísnených preventívnych opatrení, medzi ktoré patrí osobná hygiena, v prvom rade umývanie rúk. V epidemiologickom šetrení odborníci naďalej pokračujú.

 

Prvý prípad vírusovej hepatitídy typu A zaznamenali v okrese začiatkom októbra. Odvtedy sa ochorenie rozrástlo na epidémiu a do dnešného dňa tu hygienici evidujú už 23 prípadov. Ako ďalej uviedla Tolnayová, žltačka typu A sa vyskytuje nielen v rodinách s nízkym, ale aj slušným hygienickým štandardom. Epidemiológovia preto v rámci preventívnych opatrení už minulý týždeň upozornili obchodné reťazce v Brezne, aby vydezinfikovali rúčky nákupných košíkov, či všetky držadlá, ktorých sa kupujúci dotýkajú a potenciálne sa ich mohli dotknúť nakazení občania. Vzhľadom k dlhej inkubačnej dobe, ktorá je 14 až 50 dní, predpokladajú zdravotníci sporadický výskyt ďalších prípadov tohto ochorenia.


Dôležitým krokom v ochrane pred žltačkou je dodržiavanie zásad osobnej hygieny. Dominuje umývanie rúk a dodržiavanie hygienických zásad pri príprave a manipulácii s potravinami a pitnou vodou. Účinnou formou prevencie je očkovanie. Vytvorenie ochrannej hladiny protilátok trvá 15 dní. Očkovanie je plne hradené z verejného zdravotného poistenia len prípade, že osoba bola v kontakte s chorým, alebo podozrivým z ochorenia. Ak riziko infikovania sa na pracovisku určí pracovná zdravotná služba, očkovanie uhrádza zamestnávateľ. Ostatné osoby si musia očkovaciu látku zaplatiť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies