Ďalšia žaloba pre Volkswagen: Firmu zažaloval vlastný predajca v USA

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 11:58 • 2 min
Ďalšia žaloba pre Volkswagen: Firmu zažaloval vlastný predajca v USA

WASHINGTON - Emisná kauza Volkswagenu sa pre nemeckú automobilku opäť skomplikovala, keď žalobu najnovšie podal aj predajca vozidiel tejto značky v Spojených štátoch. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa Reuters majiteľ troch predajní áut Volkswagen v Spojených štátoch Ed Napleton podal na automobilku v stredu (6.4.) na súde v Chicagu žalobu. Je to prvá žaloba, ktorú VW zaznamenal zo strany vlastnej distribučnej siete. Podľa Steva Bermana z právnickej firmy Hagens Berman, ktorá zastupuje Napletona, dôvodom je emisný škandál, ale aj neférové cenové a distribučné praktiky VW.

 

Hlavným dôvodom je však podvádzanie pri emisných testoch, ktoré podľa Napletona spôsobilo, že hodnota značky VW klesla a predajcovia majú problém autá s naftovým motorom predať. Ako dodala právna kancelária Hagens Berman, divízia VW v USA pre tamojšiu distribučnú sieť neposkytovala v súvislosti s emisnou kauzou predajcom potrebné informácie. Predajcovia tak nakúpili nové dieselové autá, ktoré teraz nemôžu predať.

 

Je to ďalšia zo série žalôb voči Volkswagenu, ktorý okrem toho čelí žalobám aj zo strany amerického ministerstva spravodlivosti, niektorých štátov v USA a vlastníkov vozidiel VW. Hovorkyňa Volkswagenu uviedla, že automobilka žalobu skúma. Ako dodala, spoločnosť chce problémy spojené s emisnou kauzou vyriešiť čo najskôr a opätovne si získať dôveru zákazníkov a predajcov.

 

Kauza vypukla v polovici septembra minulého roka, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že Volkswagen do áut s naftovým motorom v USA nainštaloval softvér, ktorý počas emisných testov dokázal maskovať skutočné hodnoty škodlivín. Spoločnosť neskôr priznala, že vo svete jazdí s takýmto softvérom približne 11 miliónov vozidiel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies