Ďalšia razia v Prahe: Zadržali deväť osôb, spôsobili škodu až 4 miliardy!

NETKY.SK • 16 September 2013, 16:36 • 2 min
Ďalšia razia v Prahe: Zadržali deväť osôb, spôsobili škodu až 4 miliardy!

PRAHA - Osem mužov a jednu ženu obvinili českí kriminalisti po piatkovej razii v sídle tlačiarne Europrint v pražskej štvrti Košíře.

slovakia

left justify in out

Obvinení sa mali trestnou činnosťou obohatiť o najmenej 780 miliónov Kč, nimi spôsobená škoda však podľa polície môže činiť až štyri miliardy Kč. Informáciu priniesol dnes internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorcu protikorupčnej polície Jaroslava Ibeheja. Obvineným hrozia tresty vo výške do desiatich rokov väzenia. Na troch z nich uvalili väzbu.

Podľa jeho slov skupinu podozrivých polícia začala sledovať v lete minulého roka a postupne získavala poznatky o ďalších osobách a organizátoroch rozsiahleho daňového úniku. Páchatelia pôsobili vo viacerých firmách a mali po vzájomnom dohovore sústavne, opakovane a nezákonne vylákať nadmerný odpočet DPH z niekoľkých nimi ovládaných spoločností. V ich daňových priznaniach, predkladaných Finančnému úradu pre Prahu 5, boli nepravdivé údaje. Spomínaných 780 miliónov Kč finančný úrad vyplatil, podľa polície však mohlo prísť k vyplateniu hoci troch-štyroch miliárd Kč neoprávnených daňových odpočtov.

Medzi trojicou uväznených je aj istý advokát, ktorého skupina využívala, okrem iného na umiestňovanie písomností do priestorov advokátskej kancelárie, aby sa tak sťažil prístup k nim.

Hovorca dnes uviedol, že policajná akcia, ktorá sa začala už vo štvrtok 12. septembra, sa netýkala ani vydavateľstva Mladá fronta, ani novinárskej práce. Zároveň poznamenal, že v objekte došlo aj k účelovému odstráneniu alebo pozmeneniu označenia kancelárií, čo znamenalo, že zasahujúci policajti vnikli aj do priestorov, ktoré sa netýkali prípadu. Hneď po tom, čo to zistili, ich však opustili. Osoby na mieste napriek výzvam na spoluprácu súčinnosť s policajnými orgánmi neposkytli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona