Ďalšia prehra demokracie: V Kosove si do parlamentu zvolili ultranacionalistickú stranu, ako druhá, získala najväčší počet hlasov

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 06:46 • 2 min
Ďalšia prehra demokracie: V Kosove si do parlamentu zvolili ultranacionalistickú stranu, ako druhá, získala najväčší počet hlasov

PRIŠTINA - Víťazom dnešných predčasných parlamentných volieb v Kosove sa stala koalícia nacionalistických strán, ktorá podľa exit pollov získala vyše 40 percent hlasov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra APA. Na prvom mieste s približne 40 percentami skončila volebná koalícia vedená Demokratickou stranou Kosova (PDK), ktorú založil súčasný prezident a niekdajší vodca kosovských povstalcov Hashim Thaci. Súčasťou tejto koalície sú aj Aliancia pre budúcnosť Kosova (AAK) a Iniciatíva pre Kosovo (NISMA).

 

Druhé miesto podľa exit pollov patrí ultranacionalistickej strane Sebaurčenie (Vetëvendosje), ktorá získala zhruba 30 percent hlasov.

Až na treťom mieste s 27 percentami sa umiestnila koalícia strán okolo Demokratickej ligy Kosova (LDK) premiéra Isu Mustafa.

Hlasovanie podľa prvých informácií poznačila nízka účasť.

 

Štyri hodiny pred koncom hlasovania pristúpilo k volebným urnám len necelých 28 percent voličov, o ktorých priazeň sa uchádzalo 26 politických strán a koalícií. Voľby v bývalej srbskej provincii sa konali o rok skôr, pretože parlament v Prištine v máji vyjadril nedôveru vláde premiéra Mustafu. Následne prezident rozpustil zákonodarný zbor a vypísal nové parlamentné voľby.

 

Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Jeho nezávislosť zatiaľ uznalo 114 krajín. Päť členských štátov EÚ, vrátane Slovenska, naďalej Kosovo neuznáva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies