Ďalšia porážka pre Mayovú, lordi žiadajú mäkkú hranicu s Írskom

NETKY.SK • 3 Máj 2018, 06:11 • 2 min
Ďalšia porážka pre Mayovú, lordi žiadajú mäkkú hranicu s Írskom

LONDÝN - Horná komora britského parlamentu schválila v stredu pozmeňovací návrh k zákonu o tzv. brexite, ktorý od parlamentu vyžaduje postupovať tak, aby pri vystúpení Británie z EÚ nevznikla medzi Severným Írskom a Írskou republikou "tvrdá" hranica.

slovakia

left justify in out

Členovia Snemovne lordov návrh, ktorý od parlamentu vyžaduje postupovať v súlade s tzv. Veľkopiatkovou dohodou, schválili pomerom 309 k 242 hlasom. Ide už o desiatu porážku v poradí, ktorú v Snemovni lordov utŕžila vláda premiérky Theresy Mayovej.

 

Veľkopiatková dohoda uzatvorená medzi britskou vládou, Severným Írskom a Írskou republikou zakotvila mierový proces a deľbu moci v Severnom Írsku. Jeden z jej aspektov momentálne ohrozuje odchod Británie z Európskej únie.

Po brexite bude totiž hranica, ktorá oddeľuje Severné Írsko a Írsku republiku, jedinou pozemnou hranicou medzi Spojeným kráľovstvom a Írskom, ktoré naďalej ostane členom EÚ.

 

Európska komisia ešte vo februári navrhla zotrvanie Severného Írska na únijnom jednotnom trhu a v colnej únii s EÚ, aby sa zaistilo, že jeho hranica s Írskom sa nevráti k prísnemu režimu zahŕňajúcemu aj kontroly a fyzickú infraštruktúru. Britská premiérka Theresa Mayová však reagovala, že by to narušilo jednotný trh Spojeného kráľovstva, keďže by vznikla určitá forma hranice medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies