Ďalšia poprava: Teroristi z Islamského štátu verejne zabili obhajkyňu ľudských práv!

NETKY.SK • 25 September 2014, 17:20 • 2 min
Ďalšia poprava: Teroristi z Islamského štátu verejne zabili obhajkyňu ľudských práv!

BAGDAD - Militanti z organizácie Islamský štát (IS) verejne zabili v irackom meste Mosul advokátku ľudských práv Samíru Sálih Nuajmíovú, ktorú predtým na samozvanom islamskom súde uznali za vinnú z odpadlíctva od viery. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na dnešné oznámenie OSN.

slovakia

left justify in out

Advokátku násilím odviedli z domu 17. septembra po tom, ako údajne zverejnila na sociálnej sieti Facebook odkazy, v ktorých kritizovala ničenie náboženských miest militantmi v Mosule. Po jej smrti jej stránka na Facebooku zmizla, zrejme ju militanti odstránili.
     

Podľa zistení Asistenčnej misie OSN v Iraku (UNAMI) bola Nuajmíová súdená na takzvanom "súde šaríe" za apostázu, teda odpadlíctvo. Potom ju päť dní mučili a nakoniec ju militanti verejne popravili.

 


     

"Mučením a popravou obhajkyne ľudských práv a aktivistky, ktorá bránila predovšetkým občianske a ľudské práva svojich spoluobčanov v Mosule, ISIL (Islamský štát) znova potvrdil svoju smutne známu podstatu, v ktorej sa mieša nenávisť, nihilizmus a krutosť, ako aj úplná neúcta k ľudskej slušnosti," uviedol vo vyhlásení vyslanec OSN v Iraku Nikolaj Mladenov.
     

Militantná organizácia Islamský štát dobyla druhé najväčšie iracké mesto Mosul počas svojich júnových bleskových útokov naprieč severným a západným Irakom, pretože iracká armáda ustúpila takmer bez boja. Extrémisti teraz vládnu v obrovskom samozvanom kalifáte, ktorý sa rozprestiera po oboch stranách iracko-sýrskej hranice. Militanti tam zaviedli tvrdú líniu islamského práva nazývaného šaría a svojim odporcom odrezávajú hlavy alebo ich masakrujú.
     

Kedysi rôznorodý Mosul militanti zmenili - donútili náboženské menšiny prestúpiť na islam, platiť osobitné dane alebo zomrieť, a preto odtiaľ desaťtisíce ľudí ušli. Extrémisti zaviedli aj prísne predpisy pre obliekanie a zašli až tak ďaleko, že figuríny vo výkladoch obchodov musia mať tiež zahalené tváre. IS zničil v meste množstvo historických pamiatok, vrátane niekoľkých mešít a svätýň, pretože podľa militantov podporovali odpadlíctvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies