FOTO Ďalšia tragická letecká nehoda: Pri Červenom Kameni sa zrazili dve športové lietadlá, sedem mŕtvych

NETKY.SK • 20 August 2015, 19:06 • 2 min
FOTO Ďalšia tragická letecká nehoda: Pri Červenom Kameni sa zrazili dve športové lietadlá, sedem mŕtvych

ILAVA - Dnešnú zrážku športových lietadiel v okrese Ilava neprežilo sedem osôb. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných informácií sa jedno lietadlo zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé približne 2 kilometre od obce Červený Kameň. Na mieste zasahujú hasiči z Dubnice nad Váhom, Trenčína a dobrovoľní hasiči z obce Červený Kameň. Na miesto udalosti bol vyslaný vrtuľník vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a vrtuľník letky MV SR.

 

Ako pre agentúru SITA uviedol, Juraj Gyenes z Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru Ministerstva dopravy,výstavby a regionálneho rozvoja SR, ide o dve lietadlá typu L-410 v ktorých boli parašutisti. Nehoda sa podľa neho stala vo výške približne 1500 metrov. Podľa informácii pri nehode zahynuli štyria členovia posádok oboch lietadiel a traja parašutisti. 

 

Lietadlá viezli parašutistov ktorí nacvičovali hromadný zoskok na víkendový letecký deň. Jedno z lietadiel bolo údajne preťažené, preto vo vzduchu kleslo. Stroje sa zrazili vo výške približne 1500 metrov. Oblasť zrážky je momentálne uzavretá. Medzi mŕtvymi sú štyria členovia posádok lietadiel a traja parašutisti. Konečná bilancia dnešnej leteckej nehody je sedem mŕtvych a 31 zranených. Pre agentúru SITA to povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla s tým, že záchranári neevidujú žiadnych nezvestných.

 

img

 

Jedno z lietadiel padlo len niekoľko desiatok metrov od školy

Jedno z dvoch lietadiel L 410, ktoré sa dnes ráno zrazili nad obcou Červený Kameň v Ilavskom okrese, padlo do hôrky len niekoľko desiatok metrov od tamojšej školy a rodinných domov. Obyvateľ jedného z nich Dušan Martiš bol medzi prvými, ktorí sa k zrútenému lietadlu dostali.

 

„Krátko po deviatej manželka zbadala, ako nad nami rotuje veľké lietadlo. Videl som, ako vyhadzuje výsadkárov. To bolo asi desať sekúnd a zrazu pri tej rotácii padalo dole. Vybehli sme von, ľudia vonku už robili paniku. Videli sme, že padlo nie jedno, ale dve lietadlá. Jedno lietadlo malo useknutý chvost, pilot ho nemohol ovládať a stále rotovalo. Druhé lietadlo padlo kúsok od školy,“ priblížil Martiš s tým, že po príchode k troskám zrúteného lietadla videl jednu mŕtvu osobu, zrejme šlo o pilota.

 

Ľubomír Matejíček z Červeného Kameňa bol očitým svedkom zrážky oboch lietadiel. Prekvapilo ho, prečo jedno lietadlo podlietava druhé. „Zrazu sme počuli náraz, uvedomil som si, že sa zrazili. Mali sme strach, že spadnú do dediny, už sme chceli utekať. Videl som, ako začali skákať parašutisti, najskôr som si myslel, že vyhadzujú nejaké balíky. Videli sme, ako jedno lietadlo padlo za horizont, ešte sme počuli, ako tresklo o stromy,“ uviedol Matejíček.

 

Po dnešnej zrážke dvoch športových lietadiel pri obci Červený Kameň v okrese Ilava previezli do Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne štyroch ľudí. Ako TASR informovala Alena Šmatláková zo sekretariátu nemocnice, všetci zranení sú pri vedomí a komunikujú. "Momentálne prebieha diagnostický proces, takže sa nevieme zatiaľ vyjadriť k rozsahu ich zranení. Malo by ísť však o ľahšie poranenia," povedala.

 

Zranenia, ktoré utrpeli účastníci dnešnej zrážky dvoch lietadiel L-410 pri obci Červený Kameň, okres Ilava, si nevyžiadali hospitalizácie. Ako pre agentúru SITA spresnil hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla, ambulantné ošetrenie po nehode potrebovalo päť ľudí, zvyšok preživších parašutistov vyviazol bez zranení. 

 

Ako na mieste nehody uviedol minister vnútra Robert Kaliňák, v teréne je momentálne približne 200 hasičov, záchranárov a policajtov, ktorí zbierajú trosky lietadiel, aby bolo možné určiť presnú príčinu ich pádu. 

 

 

img

 

Kaliňák: Parašutisti v havarovaných lietadlách sa pokúsili zachrániť

Všetci z viac ako troch desiatok parašutistov, ktorí boli na palube dvoch havarovaných športových lietadiel, sa pokúsili zachrániť. Trom z celkovo 34 výsadkárov sa to však nepodarilo. Blízko miesta leteckého nešťastia to počas improvizovaného brífingu uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

 

Neďaleko obce Červený Kameň sa dnes dopoludnia pred pol desiatou zrútili dve lietadlá typu L 410, ktorých posádky nacvičovali hromadný zoskok. Kaliňák informoval, že v každom z lietadiel boli dvaja piloti a 17 výsadkárov. Z celkovo 38 ľudí sedem nehodu neprežilo. Okrem troch parašutistov aj štyria piloti.

"Krátko po štarte a prvom leteckom manévri došlo zatiaľ k nevysvetliteľnému stretnutiu obidvoch lietadiel, ktoré následne začali po zrážke padať dolu," opísal minister priebeh tragickej udalosti. Pri zrážke podľa neho došlo "k odstráneniu niektorých častí lietadiel", ktoré tak neboli schopné ďalšieho letu.

Kaliňák priblížil, že z jedného z lietadiel sa podarilo vyskočiť všetkým 17 parašutistom. Druhé však opustilo iba 14. "Vyšetrovanie zodpovie, pre akú príčinu sa im nepodarilo zachrániť," doplnil.

 

img

 

"Je to naozaj obrovská katastrofa, najmä keď nacvičovali spoločný zoskok, aby urobili nejakú radosť pri leteckom dní, ktorý tu mal byť o niekoľko dní," uviedol minister vnútra. Hovorkyňa skupiny Falck Alena Lacyková-Krčová informovala, že na mieste tragédie zasahovali tri ich posádky. "Z celkového počtu 31 preživších šiestim parašutistom záchranári odporučili prevoz do nemocnice, dvaja ho však odmietli," vysvetlila hovorkyňa.

 

Do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Trenčíne záchranári napokon transportovali štyroch pacientov pri vedomí, ktorí utrpeli najmä povrchové poranenia a odreniny. U jednej pacientky bolo podľa Lacykovej-Krčovej podozrenie na vážnejšie poranenia ruky. Ďalší zo štyroch prevezených sa sťažoval na bolesti krčnej chrbtice. Minister vnútra priblížil, že na mieste tragédie je viac ako 200 hasičov, záchranárov, policajtov, ktorí sa v tejto chvíli chystajú prehľadať celý priestor, aby pozbierali čo najviac dôkazov dôležitých pre objasnenie prípadu.

 

"Zasahujú tu aj dobrovoľní hasiči, dobrovoľní záchranári, dobrovoľní psychológovia, profesionálni psychológovia," zrhnul Kaliňák. V tejto chvíli podľa neho prebieha identifikácia tiel. Polícia bude následne informovať rodiny pozostalých. K zrážke dvoch športových lietadiel došlo pred pol desiatou pri Červenom Kameni v okrese Ilava. Jedno z lietadiel sa zrútilo do ťažko prístupnej oblasti sedla Chotuč a druhé asi dva kilometre od obce Červený Kameň.

 

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici, ako pre TASR uviedol námestník liečebno-preventívnej starostlivosti Igor Steiner, neprijala ani jedného zo zranených ľudí na ošetrenie.

 

img

 

K udalosti vyslali štyri sanitky a tri vrtuľníky záchrannej zdravotnej služby. Záchranári na mieste stále zasahujú a novinárov na miesto tragédie nepúšťajú. 

 

img

 

Na miesto nehody odcestoval aj minister zdravotníctva Viliam Čislák. Agentúru SITA o tom informovala Eva Slováková z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva SR. "V lokalite zasahujú všetky záchranárske zložky a podľa doterajších informácií si nešťastie vyžiadalo sedem obetí. Minister zdravotníctva je v neustálom kontakte s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby SR a okamžite po nehode vyzval všetky nemocnice, ktoré sú v blízkosti miesta tragédie, aby boli v pohotovosti a pripravili sa na potrebné poskytovanie zdravotnej starostlivosti," dodala Eva Slováková. 

 

Minister zdravotníctva Viliam Čislák v rámci výjazdu na miesto dnešnej tragickej nehody pri obci Červený Kameň v okrese Ilava, kde sa zrazili dve športové lietadlá, navštívi Fakultnú nemocnicu Trenčín. 

 

Zdravotný stav ani jedného z piatich parašutistov, ktorí sa zranili pri dnešnom leteckom nešťastí v Červenom Kameni v Ilavskom okrese, si nevyžadoval hospitalizáciu. Na brífingu v trenčianskej fakultnej nemocnici to povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák.

 

„V prvom rade by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým dnešného nešťastia. Je smutné, že v relatívne krátkej dobe sa na Slovensku udiali tri letecké nešťastia,“ povedal minister zdravotníctva.

 

img

 

Ako dodal, na mieste zasahovali dve ambulancie rýchlej lekárskej pomoci, dve ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a tri vrtuľníky z Trenčína, Banskej Bystrice a Nitry. Zdravotnícky zásah bol podľa neho ukončený o 12.17 hodine. Parašutisti sa podľa neho sústredili na letisku v Slávnici, kde im poskytujú psychologickú pomoc.

 

„Piati parašutisti boli ľahko zranení, štyroch priviezli do nemocnice v Trenčíne, boli ambulantne vyšetrení aj ošetrení. Ich zdravotný stav si nevyžadoval ďalšiu zdravotnú starostlivosť. Jeden pacient bol ošetrený na ambulancii v Dubnici nad Váhom, tak isto bol prepustený domov,“ uviedol Čislák s tým, že išlo o povrchové zranenia, odreniny, disperzie členka a chrbtice. Charakter zranení podľa neho svedčí o tom, že k nim došlo ešte na palube lietadla.

 

Pri leteckom nešťastí, ktoré sa stalo dnes okolo 9.00 hodiny nad obcou Červený Kameň v Ilavskom okrese, zahynuli traja parašutisti a štyria členovia posádky dvoch lietadiel. Lety boli súčasťou nácviku hromadného zoskoku parašutistov na letecký deň na letisku v Slávnici.

 

Premiér Fico: Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí, oceňujem nasadenie zložiek

Predseda vlády SR Robert Fico vyjadruje úprimnú sústrasť rodinám obetí dnešnej tragickej zrážky lietadiel na Považí. Premiér zároveň oceňuje profesionalitu a nasadenie všetkých zložiek, ktoré sa podieľajú na záchranárskych prácach.

 

Kiska: Takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký

 

Každý deň umierajú ľudia, ale takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký. Česť ich pamiatke. Na svojom profile na sociálnej sieti to dnes napísal prezident SR Andrej Kiska. Reagoval tak na dopoludňajšiu zrážku dvoch lietadiel na Považí, pri ktorej zahynulo sedem ľudí.

 

"Keď som sa prebral z narkózy, neveril som, že sa na Slovensku stalo ďalšie letecké nešťastie," uviedol prezident, ktorý sa dnes v Plzni podrobil operácii v oblasti bedrového kĺbu.

 

 

 

Posted by Andrej Kiska on 20. august 2015

 

 

Na tragickú zrážku lietadiel reagujú aj politici, vyjadrujú úprimnú sústrasť

Úprimnú sústrasť pozostalým po obetiach dnešnej leteckej nehody na Považí vyjadrujú aj viacerí politici. Veria, že podobná udalosť sa už nezopakuje a spomínajú aj štátny smútok.

 

"Strana SaS vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým leteckej tragédie pri obci Červený Kameň. Je to v prvom rade veľké nešťastie rodín siedmich obetí. Zraneným želáme skoré uzdravenie i rýchle prekonanie traumy. Veríme, že sa podobná strašná udalosť už opakovať nebude," uviedol líder SaS Richard Sulík.

 

Predseda mimoparlamentnej Siete Radoslav Procházka zase dúfa, že Slovensko si už toto leto vyčerpalo letecké nehody na dlhé desaťročia dopredu. "Myslím si tiež, že tragédia týchto rozmerov si žiada vyhlásenie jednodňového štátneho smútku. Život to nikomu nevráti, ale spoločná pieta je na mieste," povedal.

 

Šéf mimoparlamentnej SNS hovorí o obrovskej tragédii, "o to viac, že podobných tragédií bolo v ostatnom čase niekoľko a možno sa im dalo predísť". "Je mi veľmi ľúto obetí a vyslovujem úprimnú sústrasť ich rodinám. Smúti celé Slovensko. Všetkým zraneným želám skoré uzdravenie," dodal.

 

Podľa predsedu mimoparlamentnej strany SKOK Juraja Miškova si túžba obetí ukázať návštevníkom nedeľného leteckého dňa v Slavnici radosť z lietania zaslúži našu úctu. "Snaha podeliť sa o túto radosť si vybrala najvyššiu daň. Tragicky zahynuli pri tom, čo všetci milovali," uviedol Miškov, ktorý zároveň vyjadril česť pamiatke zosnulým a preživším zaželal skoré uzdravenie.

 

Zvolenský: Modlím sa za všetkých, ktorých sa dotklo dnešné nešťastie

 

Zarmútený správou o tragédii, ku ktorej dnes došlo pri Červenom Kameni, chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám a priateľom ľudí, ktorí prišli o život. Uviedol to bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský v reakcii na zrážku lietadiel na Považí, pri ktorej dnes prišlo o život sedem ľudí.

 

"Ďakujem tým, ktorí sa obetavo podieľajú na záchranárskych prácach. Zároveň sa modlím za všetkých, ktorých sa dotklo toto nešťastie. V piatok (21.8.) ráno obetujem svätú omšu za obete havárie," dodal Zvolenský.

 

Vraky lietadiel budú vyťahovať celú noc

Vraky oboch lietadiel, ktoré dnes havarovali v ťažko prístupnom teréne pri obci Červený Kameň v okrese Ilava, bude na jedno miesto sústreďovať vyslobodzovacie pásové vozidlo BVP 2 Dobrovoľného hasičského združenia POLE z Trnavy. Hasičov podľa Jozefa Hambálka z DHZ POLE čaká robota na celú noc. Do práce sa môžu pustiť až po vyslobodení tiel tých účastníkov nehody, ktorí udalosť neprežili. Pozostatky lietadiel sú podľa miestnych dobrovoľných hasičov v lesnom poraste od seba vzdialené asi jeden kilometer. Okrem vyslobodzovacieho vozidla majú hasiči k dispozícii aj navijaky a ďalšiu techniku pre ťažký terén. 

 

 

Posted by Spravodajstvo RTVS on 20. august 2015

Parašutisti poznajú núdzové postupy, vedeli, že musia rýchlo opustiť lietadlo

Jedným z 31 parašutistov, ktorým sa podarilo prežiť letecké nešťastie nad obcou Červený Kameň v Ilavskom okrese, bol 45-ročný Seničan Roman Bauman. Podobne ako mnoho parašutistov zo Slovenska aj on chodí skákať padákom na letisko do Slavnice. Absolvoval už 5600 zoskokov.

 

„Nastúpili sme do dvoch lietadiel s cieľom vyskočiť veľkú formáciu s počtom ľudí 34. Došlo ku kolízii lietadiel a parašutisti ich museli núdzovo opustiť, lebo lietadlá boli v takom stave, že nemohli lietať. Všetci parašutisti sú vycvičení na takéto situácie, poznajú núdzové postupy a všetkým bolo jasné, že musíme čo najrýchlejšie opustiť lietadlo,“ priblížil osudné chvíle Bauman.

 

Ako dodal, v lietadle, v ktorom bol on, sa podarilo otvoriť dvere a vyskočili traja parašutisti. Následne sa podľa neho dostalo lietadlo do nejakej vývrtky a pre odstredivú silu sa nedalo povyskakovať. „Za pár sekúnd pilot dostal lietadlo do takého letového režimu, že sme mohli všetci povyskakovať,“ doplnil parašutista.

 

Lietadlá L-410 slúžia od roku 1970

Lietadlá L-410 Turbolet slúžia v letectve od roku 1970. Vek lietadiel, ktoré sa dnes zrazili pri obci Červený Kameň v okrese Ilava, však nie je známy. Stroje československej, neskôr českej výroby vyrába spoločnosť Let Kunovice. Od začiatku výroby bolo vyprodukovaných viac ako 1100 kusov týchto strojov.
Maximálna prepravná kapacita L-410 je 19 pasažierov. Dolet strojov lietajúcich maximálnou rýchlosťou 380 kilometrov za hodinu je 1380 kilometrov. Lietadlá majú rôzne využitie, v bývalom Československu napríklad prepravovali cestujúcich medzi menšími mestami. Okrem prepravy cestujúcich na menšie vzdialenosti sa využívajú napríklad na výsadky parašutistov alebo na zásobovanie, keďže sú schopné pristávať a štartovať aj z trávnatých plôch. Na Slovensku slúžia modernizované verzie L-410 aj v ozbrojených silách. Stroj slúži dodnes v civilných aj vojenských letectvách po celom svete.
Dve dopravné lietadlá typu L-410 sa zrazili dnes ráno pri obci Červený Kameň v okrese Ilava. Lietadlá viezli parašutistov, ktorí nacvičovali hromadný zoskok na víkendový letecký deň. Jedno z lietadiel bolo údajne preťažené, preto vo vzduchu kleslo. Stroje sa zrazili vo výške približne 1500 metrov. Oblasť zrážky je momentálne uzavretá. Medzi mŕtvymi sú štyria členovia posádok lietadiel a traja parašutisti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies