Ďalšia katastrofa: Potopila sa loď s 200 ľuďmi, prežili len niektorí

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 08:36 • 2 min
Ďalšia katastrofa: Potopila sa loď s 200 ľuďmi, prežili len niektorí

RANGÚN - Loď vezúca do 200 Rohingyov sa prevrátila pri západnom pobreží Barmy. Informovala o tom v utorok OSN. Plavidlo evakuovalo ľudí pred cyklónom Mahasen, ktorý má zasiahnuť oblasť v utorok v noci. Nešťastie sa odohralo v pondelok večer pri okrese Pauktaw v štáte Rachin, pričom presný počet nezvestných nie je známy.

slovakia

left justify in out

Šéfka Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UNOCHA) Barbara Manziová uviedla, že po nezvestných sa pátra. "Zdá sa, že loď vyplávala z tábora s povolením úradov, než narazila na skaly," uviedla. Podľa jej údajov sa na palube nachádzalo 100 až 200 ľudí, pričom niektorí prežili. Desaťtisíce Rohingyov žijú v Rachine v nízko položených dočasných táboroch po násilnostiach z minulého roka. OSN vyzvala pred blížiacim sa cyklónom na ich urgentnú evakuáciu pre hroziace záplavy. 

Rohingyovia sú sunnitskí moslimovia, ktorí hovoria bengálskym dialektom, aký používajú obyvatelia juhovýchodného Bangladéša. Nie sú však vítaní ani v Barme, ani v Bangladéši, kde ich žije približne 300 000. Nemajú nijaké práva a žijú vo veľkej chudobe v schátraných osadách. OSN ich zaradila medzi najprenasledovanejšie menšiny planéty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies