Ďalšia erupcia sopky Calbuco: Hustý oblak dymu zahalil mestá v Čile

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 07:08 • 2 min
Ďalšia erupcia sopky Calbuco: Hustý oblak dymu zahalil mestá v Čile

SANTIAGO/BUENOS AIRES - Hustý oblak dymu vystupujúci z čilskej sopky Calbuco zahalil dnes niekoľko miest a obcí v Čile, ako aj oblasť nad Andami v susednej Argentíne. Napísala to agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vulkán Calbuco v južnom Čile sa prebudil k životu v stredu po 43 rokoch nečinnosti a tamojšie úrady nariadili evakuáciu približne 45.000 ľudí. Ďalšia erupcia nastala dnes v ranných hodinách a ďalšie sú pravdepodobné. Do oblasti smeruje čilská prezidentka Michelle Bacheletová.

 

Čilskú obec Ensenada pokryla 50-centimetrová vrstva popola, približne 4000 obyvateľov muselo opustiť svoje domy. Školy a územia v okolí sopky zavreli. Úrady pozastavili aj lety na letisko v meste Puerto Montt, približne 50 kilometrov od sopky s 240.000 obyvateľmi. Uzatvorených je aj niekoľko ďalších letísk.

 

 

Vietor rozniesol popol ponad Andy, najhoršie zasiahnutým je mesto San Martín. Starosta vyzval obyvateľov, aby nevychádzali z domov, nariadil tiež zatvorenie škôl a verejných úradov.

"Je desať hodín dopoludnia a tma je ako v noci. Nič sa nedá vidieť, je to ako veľmi hustá hmla," uviedol jeden z obyvateľov v San Martíne.

 

Sopka Calbuco leží blízko turistami vyhľadávaného mesta Puerto Varas približne 1000 kilometrov južne od hlavného mesta Santiago. Je jednou z najaktívnejších sopiek v krajine. V Čile sa nachádza približne 90 aktívnych sopiek. Calbuco podľa agentúry AP naposledy vybuchla v roku 1972.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona