Ďalší vojak podľahol zraneniam po výbuchu granátu pred parlamentom v Kyjeve

NETKY.SK • 1 September 2015, 12:58 • 2 min
Ďalší vojak podľahol zraneniam po výbuchu granátu pred parlamentom v Kyjeve

KYJEV - Počet obetí pondelňajších násilností medzi nacionalistami a bezpečnostnými zložkami pred parlamentom v Kyjeve stúpol dnes na dve. Zraneniam po výbuchu granátu podľahol ďalší príslušník Národnej gardy, informoval minister vnútra Arsen Avakov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hospitalizovaných zostáva 141 ľudí, desať z nich je vo vážnom stave. Prevažne ide o policajtov a príslušníkov Národnej gardy. Zadržaných bolo približne 30 ľudí, z ktorých 18 zostáva vo väzbe. Medzi nimi je aj muž podozrivý z útoku granátom, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na políciu.

 

 

Avakov povedal, že zadržaný muž je členom nacionalistickej strany Sloboda. Dotyčný podľa neho bojoval na východe Ukrajiny v jednom z dobrovoľníckych práporov, ktoré nie sú pod kontrolou vlády, a k činu sa priznal.

 

"Zadržaný Ihor Humeňuk použil ručný obranný granát. Jeden granát mal pri sebe, keď ho zadržali, ten ďalší hodil predtým, ako sa priznal. Mal z neho poistku. Predstavil sa ako člen strany Sloboda a bojovník práporu Sič, ktorý je na dovolenke od 3. augusta do 3. septembra," citovala Avakova agentúra UNIAN.

 

Podľa agentúry TASS Avakov obvinil z násilností stranu Sloboda a jej lídra Oleha Ťahnyboka. Strana však označila incident s granátom za "provokáciu" namierenú proti ukrajinským vlastencom.

 

Nepokoje pred ukrajinským parlamentom vypukli počas zasadnutia, na ktorom zákonodarcovia v prvom čítaní odhlasovali ústavnú reformu posilňujúcu postavenie separatistických oblastí na východe Ukrajiny. Prijatie legislatívy o osobitnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti je hlavným prvkom mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku.

 

Podľa TASS protestovalo pred parlamentom vyše 3000 ľudí. Podľa AP sa dostalo do potýčok s nasadenými policajtmi a príslušníkmi národnej gardy približne 100 "aktívnych demonštrantov", väčšinou prívržencov strany Sloboda zastúpenej v parlamente iba niekoľkými poslancami. Časť policajtov a gardistov zranil výbuch granátu, ktorý medzi nich niekto hodil z davu demonštrantov. Jeden z gardistov v ten deň zraneniam podľahol, povedal Avakov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona