Ďalší veľký nález v Egypte: Objavili mumifikačnú dielňu, ktorá ukrývala senzáciu

NETKY.SK • 17 Júl 2018, 10:47 • 2 min
Ďalší veľký nález v Egypte: Objavili mumifikačnú dielňu, ktorá ukrývala senzáciu

Archeologický výskum v Egypte pokračuje, odhalili ďalšie tajomstvá.

slovakia

left justify in out

V Egypte momentálne prebieha rozsiahly archeologický výskum. Odborníci sa vracajú aj na miesta, kde sa desiatky rokov nič podobné nerealizovalo. Konkrétne teraz si posvietili na nálezisko južne od Káhiry, ktorého sa nikto nedotkol od roku 1900. A našli tu niečo naozaj významné.

 

Objavili mumifikačnú dielňu starú 2500 rokov. Tá sa nachádzala v mieste komunitného pohrebiska, kde sa našlo veľké množstvo pohrebných predmetov. Takýto objav by mohol odhaliť viac o posmrtných rituáloch, ale aj o zložení špeciálnych mumifikačných olejov.

 

Okrem hrnčiarskych nádob, pohrebných váz a keramických pohárov však archeológovia natrafili aj na veľmi významnú vec. Je ňou zachovalá maska kňaza. "Objav masky by ste mohli nazvať senzáciou. Dodnes sa zachovalo len veľmi málo masiek, pretože hrobky významných staroegyptských hodnostárov už dávno vyrabovali," uviedol vedúci výskumu Ramadán Husajn.

 

Nájdené artefakty budú neskôr tvoriť zbierku Veľkoegyptského múzea.

 

img

Vzácna maska kňaza

Zdroj: Profimedia




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona