Ďalší útok v Turecku: Pri výbuchu nastraženej nálože zomreli dvaja policajti

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 09:24 • 2 min
Ďalší útok v Turecku: Pri výbuchu nastraženej nálože zomreli dvaja policajti

ANKARA - Životy dvoch tureckých policajtov si dnes vyžiadala explózia nálože nastraženej v aute v meste Nusaybin v provincii Mardin v blízkosti hranice so Sýriou. Zranenia utrpelo ďalších 35 ľudí. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, avšak bezpečnostné zdroje z neho podozrievajú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), uviedla agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ako informoval turecký denník Hürriyet, po výbuchu nastraženej nálože v blízkosti sídla dopravnej polície vo štvrti Ipekyolu sa rozpútala prestrelka medzi políciou a zatiaľ neidentifikovanými ozbrojencami, vyzbrojenými strelnými zbraňami s dlhou hlavňou a reaktívnymi granátmi.


Od vlaňajšieho júla, keď stroskotalo prímerie medzi PKK a tureckým štátom, sa v Turecku začala najhoršia vlna násilia za posledných niekoľko desaťročí s desiatkami obetí. Situácia sa najviac vyostrila na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode Turecka, ale útoky sa odohrali aj v ďalších oblastiach. Turecká vláda z ich spáchania obviňuje PKK alebo kurdské milície zo Sýrie, ktoré podporuje PKK.


Turecko je okrem toho aj terčom útokov džihádistickej skupiny Islamský štát (IS), ktorá obsadila časť územia susednej Sýrie a ktorej sa pripisujú tri samovražedné atentáty v Turecku: vlani v meste Suruč a v januári tohto roka v Ankare a v Istanbule.


Strana kurdských pracujúcich (PKK) je v Turecku, Európskej únii i Spojených štátoch považovaná za teroristickú organizáciu. Boj PKK za nezávislosť Kurdov sa začal v roku 1984 a vyžiadal si odvtedy životy viac ako 40.000 ľudí, najmä Kurdov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona