Ďalší úspešný rok slovenských strelcov, čnejú tituly z MS

NETKY.SK • 1 December 2015, 14:17 • 2 min
Ďalší úspešný rok slovenských strelcov, čnejú tituly z MS

BRATISLAVA - Tituly majstrov sveta, Európy, medailové umiestnenia na pretekoch Svetového pohára, olympijské miestenky i zápis do rekordných listín.

slovakia

left justify in out

To všetko dosiahli slovenskí športoví strelci v úspešnom kalendárnom roku 2015. Slovenský strelecký zväz (SSZ) v utorok slávnostne vyhodnotil najúspešnejších športovcov a trénerov za uplynulých jedenásť mesiacov. Slovenskí reprezentanti sa znova prezentovali v dobrom svetle na významných podujatiach v zahraničí, na ktorých potvrdili svoje postavenie medzi elitou. Ceremónia za rok 2015, na ktorej sa oceňovali jednotlivci i družstvá s najlepšími výsledkami, sa uskutočnila opäť v hoteli Bonbón v bratislavskej Petržalke.


V tohtoročnej sezóne sa slovenskí strelci postarali o zisk 32 (o 5 viac ako vlani) cenných kovov na vrcholných podujatiach. Dovedna dosiahli dvadsať medailových umiestnení medzi jednotlivcami (10 - 5 - 5) a dvanásť v súťažiach družstiev (3 - 5 - 4). Slováci mali v roku 2015 zastúpenie na európskych šampionátoch vo vzduchových disciplínach v holandskom Arnheme, európskych hrách v azerbajdžanskom Baku, v brokových a guľových disciplínach v slovinskom Pragersku pri Maribore, svetovom šampionáte v streľbe z brokových zbraní v talianskom Lonate, svetovej univerziáde v kórejskom Gwang-ču, majstrovstvách Európy v historických zbraniach v portugalskom Barcelose a pretekoch seriálu Svetového pohára.


"Rok 2015 bol pre nás, strelcov, významný vzhľadom na dosiahnuté výsledky na vrcholných podujatiach, ktorými sme potvrdili nastúpený trend, ale aj vďaka prijatiu nového zákona o športe. Na MS brokárov sa nám podaril zázračný kúsok, keď sme Talianov ´vymlátili´ na ich domácej pôde v Lonate ziskom dvoch individuálnych titulov. Je to dobrý štart do budúceho roka. Verím, že naši športovci zúročia na olympijských hrách všetko, čo je v nich," zhodnotil uplynulé obdobie v úvode slávnosti prezident Slovenského streleckého zväzu Miloslav Benca.


Najlepšími výsledkami sa prezentovali Zuzana Rehák Štefečeková, Jana Mezeiová, Danka Barteková, Veronika Vadovičová, Erik Varga, Marián Kovačócy, Hubert Andrzej Olejnik, Filip Praj, Filip Marinov, Adrián Drobný, Pavol Kopp (všetci ŠCP Bratislava), Veronika Sýkorová (ŠKP Bratislava), Juraj Tužinský (VŠC Dukla Banská Bystrica), Vladimír Jurza (Danubius Domini Bratislava).


Zo štrnástky ocenených bez určenia poradia si siedmi zopakovali lanskú účasť medzi najúspešnejšími. Z vlaňajšej jedenástky chýbajú Michal Slamka, Peter Baláž, Eduard Zsiga a Tomáš Šramek. Novými či staronovými laureátmi sú J. Mezeiová, M. Kovačócy, F. Praj, F. Marinov, A. Drobný, P. Kopp a V. Jurza.
Tradične sa o najhodnotnejšie výsledky postarali brokári. Trapista Erik Varga obhájil titul svetového šampióna v Lonate, na európskych hrách v Baku získal striebro, s kolegami z družstva si vybojoval zlato na ME v Pragersku. "Tento rok, hoci to podľa výsledkov ani nevyzerá, bol pre mňa veľmi náročný. Bolo to obdobie skúšok fyzických i mentálnych, počas celého roka som musel prekonávať prekážky. Som nesmierne rád, že som dokázal zúročiť 25 rokov strávených na strelnici. Významnú úlohu zohrala skutočnosť, že som to psychicky ustál. Veľká vďaka patrí mojej manželke a synovi, ktorí ma podržali. Bez nich by sa mi to nepodarilo. Teraz sa ukázalo, že veľké preteky sa vyhrávajú v hlave. Aj na MS i EH bolo vidieť, že to bol boj nervov. Obhájiť titul majstra sveta a ešte k tomu na talianskej pôde, čo je strelecká mekka, nie je žiadna hračka. Naopak, je to veľká vec. V očakávaniach do najbližšej budúcnosti zostávam skromný. Uvedomujem si očakávania, budem bojovať ďalej, vydám zo seba maximum a svedomito sa pripravím na olympijské hry. Rozhodne však momentálna dispozícia," uviedol E. Varga, ktorý si z rúk prezidenta SSZ Miloslava Bencu prevzal za svoju dlhoročnú činnosť Strieborný terč SSZ. Zuzana Rehák Štefečeková sa v Pragersku premiérovo stala kontinentálnou šampiónkou v trape a prispela k tímovému striebru, navyše si vybojovala olympijskú miestenku, vo finále SP v Nikózii skončila druhá. Rehák Štefečeková s Vargom spolu triumfovali v súťaži miešaných tímov na EH v Baku. Skeetarka Danka Barteková získala medaily na ME v Pragersku - zlato (družstvá), striebro (jednotlivkyne). K zveľadeniu medailovej zbierky prispeli aj pištoliari Pavol Kopp striebrom a olympijskom miestenkou na EH v Baku, Juraj Tužinský bronzmi na EH a SP v Gabale.


Z ich nasledovníkov sa presadil predovšetkým Filip Praj, ktorý má zlato z MEJ i MSJ v trape, na oboch podujatiach bol aj súčasťou medailového úspechu tímu SR (3., resp. 2.). Na utorkovej slávnosti si prevzal si aj špeciálne ocenenie - bronzovú medailu SSZ. Jeho rovesník Adrián Drobný bol bronzový na svetovom šampionáte v trape a takisto ma oba cenné kovy zo súťaže družstiev.


Veronika Vadovičová dosiahla na pretekoch Svetového pohára zdravotne znevýhodnených športovcov šesť prvenstiev a pridala aj svetový rekord vo vzduchovej puške 60.


Reprezentanti v streľbe z historických zbraní sa z majstrovstiev Európy v Barcelose vrátili s jedným individuálnym umiestnením na stupni víťazov v kategórii dospelých, o ktoré sa zaslúžil Vladimír Jurza.


SSZ opäť ocenil aj najúspešnejšie kolektívy - trojice trapistov (muži, juniori), trojice trapistiek (ženy), skeetarok (ženy) a miešaný tím v trape, ako aj tri družstvá, ktoré na MS v historických zbraniach získali strieborné medaily (okrem nich dosiahli aj dva bronzy).


Na záver vyhlasovania, na ktorom sa osobne nezúčastnili športovci Danka Barteková (sústredenie na Cypre), Hubert Andrzej Olejnik, Juraj Tužinský (sústredenie v Innsbrucku) a tréneri Juraj Sedlák, Tibor Kiss a Branislav Slamka, šéf SSZ Miloslav Benca zagratuloval Jozefovi Širokému pri príležitosti životného jubilea. Dlhoročný tréner, ktorý v minulosti viedol aj úspešné puškárske reprezentantky Danielu Demjén Peškovú či Veroniku Vadovičovú, oslávi v decembri 70. narodeniny.

Najúspešnejší športovci Slovenského streleckého zväzu za rok 2015:

Jednotlivci:

OLYMPIJSKÉ DISCIPLÍNY

Juraj Tužinský (VŠC Dukla Banská Bystrica/pištoľové disciplíny), tréner Tibor Kiss
najväčšie úspechy: 3. miesto - EH Baku - vzduchová pištoľ 60, 3. miesto - SP Gabala - vzduchová pištoľ, 6. miesto - ME Pragersko - ľubovoľná pištoľ 60, 7. miesto - ME Arnhem - vzduchová pištoľ 60, 8. miesto - EH Baku - ľubovoľná pištoľ 60

Pavol Kopp (ŠCP Bratislava/pištoľové disciplíny), tréner Ivan Némethy
najväčšie úspechy: 2. miesto - EH Baku - ľubovoľná pištoľ 60, zisk olympijskej miestenky

Erik Varga (ŠCP Bratislava/brokové disciplíny), tréner Branislav Slamka
najväčšie úspechy: 1. miesto - EH Baku - trap (miešané tímy), 1. miesto - ME Pragersko - trap (družstvá), 1. miesto - MS Lonato - trap, 2. miesto - EH Baku - trap, 6. miesto - finále SP - Nikózia - trap

Marián Kovačócy (ŠCP Bratislava/brokové disciplíny), tréner Branislav Slama
najväčšie úspechy: 1. miesto - ME Pragersko - trap (družstvá), 5. miesto - ME Pragersko - trap

Hubert Andrzej Olejnik (ŠCP Bratislava/brokové disciplíny), tréner Dušan Barczi
najväčšie úspechy: 6. miesto - SP Al Ain - dvojitý trap, 6. miesto - EH Baku - dvojitý trap

Zuzana Rehák Štefečeková (ŠCP Bratislava/brokové disciplíny), tréner Branislav Slamka
najväčšie úspechy: 1. miesto - EH Baku - trap (miešané tímy), 1. miesto - ME Pragersko - trap, zisk olympijskej miestenky, 2. miesto - finále SP - Nikózia,
2. miesto - ME Pragersko - trap (družstvá), 3. miesto - SP Al Ain - trap, 5. miesto - SP Larnaka - trap, 8. miesto - EH Baku - trap

Jana Mezeiová (ŠCP Bratislava/brokové disciplíny), tréner Branislav Slamka
najväčšie úspechy: 2. miesto - ME Pragersko - trap (družstvá), 6. miesto - ME Pragersko - trap

Danka Barteková (ŠCP Bratislava/brokové disciplíny), tréner Juraj Sedlák
najväčšie úspechy: 1. miesto - ME Pragersko - skeet (družstvá), 2. miesto - ME Pragersko - skeet, 4. miesto - EH Baku - skeet, 4. miesto - EH
Baku - skeet (miešané tímy), 5. miesto - MS Lonato - skeet

Adrián Drobný (ŠCP Bratislava/brokové disciplíny), tréneri Branislav Slamka, Vladimír Slamka
najväčšie úspechy: 2. miesto - MSJ Lonato - trap (družstvá), 3. miesto - MEJ Pragersko - trap (družstvá), 3. miesto - MSJ Lonato - trap

Filip Marinov (ŠCP Bratislava/brokové disciplíny), tréner Branislav Slamka, Vladimír Slamka
najväčšie úspechy: 2. miesto - SU Gwang-ču - trap, 3. miesto - SU Gwang-ču - trap (družstvá)

Filip Praj (ŠCP Bratislava/brokové disciplíny), trénerka Vanessa Prajová
najväčšie úspechy: 1. miesto - MEJ Pragersko - trap, 1. miesto - MSJ Lonato - trap, 2. miesto - MSJ Lonato - trap (družstvá), 3. miesto - MEJ Pragersko - trap (družstvá), 5. miesto - MEJ Pragersko - dvojitý trap, 6. miesto - MSJ Lonato - dvojitý trap

Veronika Sýkorová (ŠKP Bratislava/brokové disciplíny), tréner Andrej Štefeček
najväčšie úspechy: 1. miesto - ME Pragersko - skeet (družstvá), 5. miesto - ME Pragersko - skeet

PARALYMPIJSKÉ DISCIPLÍNY
Veronika Vadovičová (ŠCP Bratislava/puškové disciplíny zdravotne znevýhodnených športovcov), tréner Milan Goleňa
najväčšie úspechy: 1. miesto - SP Štetín - R3 vzduchová puška 60, finálový svetový rekord, 1. miesto - SP Antalya - R2 vzduchová puška 40, 1. miesto - SP Antalya - R3 vzduchová puška 60, 1. miesto - SP Sydney - R8 športová puška 3x20, 1. miesto - SP Fort Benning - R2 vzduchová puška 40, 1. miesto - SP Fort Benning - R3 vzduchová puška 60

NEOLYMPIJSKÉ DISCIPLÍNY
Vladimír Jurza (Danubius Domini Bratislava/historické zbrane)
najväčšie úspechy: 2. miesto - ME Barcelos - Pfrozheim (družstvá), 2. miesto - ME Barcelos - Kunitomo (družstvá), 3. miesto - ME Barcelos - Pennsylvania/R, 3. miesto - ME Barcelos - Forsyth (družstvá)

Družstvá:

trapisti SR (brokové zbrane)
Marián Kovačócy, Roman Čavara, Erik Varga
najväčší úspech: 1. miesto - ME Pragersko - trap

trapisti SR (brokové zbrane)
Zuzana Rehák Štefečeková, Erik Varga
najväčší úspech: 1. miesto - EH Baku - trap

trapistky SR (brokové zbrane)
Zuzana Rehák Štefečeková, Jana Mezeiová, Lucia Boorová
najväčší úspech: 2. miesto - ME Pragersko - trap

trapisti SR (brokové zbrane)
Filip Praj, Adrián Drobný, Michal Slamka
najväčší úspech: 2. miesto - MSJ Lonato - trap (družstvá)

skeetarky SR (brokové zbrane)
Danka Barteková, Andrea Stranovská, Veronika Sýkorová
najväčší úspech: 1. miesto - ME Pragersko - skeet

pištoliari SR (historické zbrane)

Štefan Ernst, Marcel Hanulík, Eduard Zsiga
najväčší úspech: 2. miesto - ME Barcelos - Peterlongo

Vladimír Jurza, Lajos Szalai, Tomáš Šramek
najväčší úspech: 2. miesto - ME Barcelos - Pforzheim

Štefan Ernst, Marcel Hanulík, Vladimír Jurza
najväčší úspech: 2. miesto - ME Barcelos - Kunitome
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies