Ďalší trest pre bývalého starostu

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 11:43 • 2 min
Ďalší trest pre bývalého starostu

BANSKÁ BYSTRICA – Trest tri roky odňatia slobody podmienečne uložil dnes Okresný súd v Banskej Bystrici bývalému starostovi obce Horná Mičiná Jozefovi Vránskemu za zločin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

slovakia

left justify in out

Vránsky ako starosta svojím konaním spôsobil obci škodu takmer 154-tisíc eur, ktoré musí nahradiť. Rozsudok je právoplatný, pretože sudca ho vyhlásil po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú Vránsky uzavrel s prokurátorom a zaviazal sa, že sa neodvolá.


Trestnú činnosť spáchal Vránsky v rokoch 2008 a 2009, keď od dvoch dodávateľov služieb pre obec prevzal osem faktúr. Ako starosta faktúry nepredložil na zaevidovanie do účtovníctva obce ani do registratúrneho denníka, čím došlo ku skresľovaniu údajov hospodárskej evidencie obce. Faktúry boli zaevidované až v januári 2011, čím pre obec vznikla škoda 153 933 eur. Vránsky uzavrel dohodu s tým, že v skúšobnej päťročnej dobe nahradí spôsobenú škodu a podrobí sa probačnému dohľadu súdu.


Nejde o prvé odsúdenie Vránskeho. V júli 2013 priznal zneužitie právomoci verejného činiteľa, falšovanie verejnej listiny a spreneveru. Na jeseň 2010 v mene dlhujúcej obce uzavrel s nebankovou spoločnosťou zmluvu o úvere a prevzal 3 320 eur. Peniaze však nepoužil v prospech obce, ani nevrátil veriteľovi, ale použil na nezistený účel. Tým spáchal prečin sprenevery. V marci 2011 neakceptoval rozhodnutie obecných poslancov a svojvoľne uzavrel s manželmi z obce kúpnu zmluvu o predaji nehnuteľnosti za cenu jedno euro za meter štvorcový. Zároveň vyhotovil falošné súhlasné uznesenie obecného zastupiteľstva. Poslanci však pol roka predtým rozhodli, že nehnuteľnosť o výmere 34 metrov štvorcových sa môže predať len po desať eur za meter štvorcový. Toto konanie starostu prokurátor kvalifikoval ako prečin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu s falšovaním a pozmeňovaním verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies