Ďalší sýkorovci priznali vinu

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 17:56 • 2 min
Ďalší sýkorovci priznali vinu

BANSKÁ BYSTRICA – Na osem rokov odňatia slobody za podiel na činnosti skupiny bratislavského podsvetia, tzv. sýkorovcov, a ďalšie trestné činy odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 26-ročného Dávida Takáča zo Senca.

slovakia

left justify in out

Takáč svoju vinu priznal a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste. Vinu priznali aj jeho kamaráti, bratia, 30-ročný Tibor a 19-ročný René Mészárosovci, ktorí po dohode s prokurátorom dostali peňažné tresty tristo a dvestopäťdesiat eur. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvinených, že sa voči verdiktu súdu neodvolajú.

Kým bratov odsúdili iba za prečin výtržníctva, Takáč bol minimálne od roku 2008 členom zločineckej skupiny a podieľal sa na spáchaní najmenej jedného obzvlášť závažného zločinu, spáchaného zločineckou skupinou. Takáč priznal, že s ďalšími členmi gangu vyvíjal hrubý nátlak na dílera drog z oblasti Modry, od ktorého chceli, aby im za ochranu dával 165 eur mesačne a zaplatil pokutu viac ako šesťtisíc eur. Takáč spáchal aj zločin vydierania, keď pod rôznymi hrozbami požadoval od istej Gabriely 20-tisíc eur, ktoré mala prevziať pre tretiu osobu.

S bratmi Mészárosovcami sa podieľal na prečine výtržníctva, pretože na jeho pokyn v Senci na diskotéke Metaxa napadli istú Luciu. Mimo činnosti gangu Takáč zavinil svojou jazdou autom VW Passat v Bratislave dopravnú nehodu, pri ktorej zrazil chodca. Spôsobil mu rôzne zranenia, ale neposkytol mu pomoc a z miesta činu ušiel.

Takáč a Mészárosovci nie sú prví, ktorí zo skupiny sýkorovcov priznali vinu a spolupracujú s políciou. V januári súd schválil dohodu medzi prokurátorom a Martinom Hrabárikom, ktorý za svoje trestné činy prijal trest jedenásť rokov odňatia slobody.

Sýkorovcov stíhajú za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a za obzvlášť závažné zločiny vydieračského únosu, hrubého nátlaku, všeobecného ohrozenia, podvodu, ublíženia na zdraví, nedovoleného ozbrojovania a za zločin poškodzovania cudzej veci.
Skupina nesie meno podľa dnes už mŕtveho Miroslava Sýkoru, v minulosti považovaného za jedného z bossov podsvetia. Zastrelili ho i s ochrankárom pred hotelom Holiday Inn v Bratislave 6. februára 1997.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona