Ďalší štrajk rušňovodičov bude dlhší, zasiahne asi aj sviatočné víkendy

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 18:05 • 2 min
Ďalší štrajk rušňovodičov bude dlhší, zasiahne asi aj sviatočné víkendy

BERLÍN - Nasledujúci štrajk odborovej organizácie nemeckých rušňovodičov GDL sa začne už tento týždeň, bude trvať dlhšie než predchádzajúce štrajky a pravdepodobne bude zahŕňať aj sviatočné víkendy.

slovakia

left justify in out

Pre tlačové agentúry DPA a Reuters to dnes uviedol zástupca odborov, ale termín návratu do práce nestanovil.
     

Pôjde už o deviaty štrajk počas dlhodobého sporu medzi odborovou organizáciou rušňovodičov GDL a štátnou železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn, ktorý vedú o pracovné podmienky, predovšetkým o päťpercentné zvýšenie miezd, skrátenie pracovného času a rokovacie práva.
     

Nákladné vlaky prestanú jazdiť v utorok o 15.00 h SELČ a osobné vlaky v stredu 20. mája o 04.00 h SELČ. Koniec štrajku ohlásia až 48 hodín pred tým, ako sa členovia odborov rozhodnú vrátiť do práce.
     

Sedemdňový štrajk rušňovodičov zo začiatku tohto mesiaca bol najdlhším v dejinách Deutsche Bahn. Spôsobil obrovské narušenie vlakovej dopravy v krajine, kde železničnú sieť využíva denne približne 5,5 milióna ľudí a jedna pätina nákladu - okolo 620.000 ton denne - sa preváža po železnici. Tento štrajk pripravil nemeckú ekonomiku podľa odhadov o 750 miliónov eur.

     

Načasovanie budúceho štrajku znamená, že postihne aj víkend, keď sa slávia Turíce. Hoci v nemeckej spoločnosti nejde o veľký sviatok, mnoho ľudí využíva trojdňový víkend na výlety a krátke dovolenky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona