Ďalší slovenskí vojaci odchádzajú strážiť prímerie na Cyprus

NETKY.SK • 11 September 2015, 14:06 • 2 min
Ďalší slovenskí vojaci odchádzajú strážiť prímerie na Cyprus

NITRA - Slávnostným nástupom v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre sa dnes skončila príprava nového kontingentu slovenských vojakov, ktorí už o niekoľko dní odletia na Cyprus.

slovakia

left justify in out

V rámci misie UNFICYP tam budú strážiť prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou. Ako zdôraznil zástupca veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR plukovník Vladimír Kováč, ide o jednu z najstarších misií Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá trvá nepretržite od roku 1964. „Cieľom a poslaním misie je udržiavať status quo vo vnútri nárazníkovej zóny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove, vrátane vykonávania humanitárnej úlohy,“ uviedol Kováč.

 

Slovenskí vojaci pôsobia na Cypre od roku 2001. Do dnes sa tam vystriedalo viac ako 30 rotácií a vyše 2500 slovenských vojakov. Slovenské ozbrojené sily postupne prebrali velenie v Sektore 4, v ktorom slúžia tiež maďarskí a chorvátski vojaci. Odchádzajúci vojaci majú za sebou intenzívny výcvik, do ktorého sú zakomponované aj operačné skúsenosti OS SR z ich doterajšieho pôsobenia v mierových misiách. „Do priestoru operácie odchádza 86-členná jednotka. Budú dohliadať na dodržiavanie prímeria v nárazníkovej zóne a plniť ďalšie úlohy. Najmä patrolovanie v nárazníkovej zóne, zabezpečovanie dodržiavanie prímeria, čo znamená napríklad aj kontrolu jednotlivých farmárov, riešenie incidentov či vyjednávanie medzi znepriatelenými stranami tak, ako to je v mandáte pre misiu stanovené,“ uviedol pre TASR veliteľ rotujúcej jednotky Miroslav Belanský.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies