Ďalší škandál v Rusku, dopingoví komisári mali mať dohodu s federáciou

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 16:55 • 2 min
Ďalší škandál v Rusku, dopingoví komisári mali mať dohodu s federáciou

BERLÍN - Medzinárodná plavecká federácia (FINA) oznámila, že prešetrí zatiaľ poslednú kauzu v ruskom plávaní. Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a britské periodikum The Times zverejnili reportáž, podľa ktorej mali dopingoví komisári dohodu s vedením federácie o netestovaní určitej skupiny plavcov pred OH 2012.

slovakia

left justify in out

Médiá napísali, že bývalý riaditeľ moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov a ex-šéf Ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) Nikita Kamajev mali od plaveckej federácie dostať za svoje "služby" tri milióny rubľov (68.000 eur). "V roku 2011 absolvovali obe strany niekoľko stretnutí," citovali denníky nemenovaný zdroj.

 

Rodčenkov bol ruským antidopingovým funkcionárom a neskôr utiekol do USA. Podľa informácií, ktoré poskytol v rozhovore pre americký denník New York Times, mal byť hlavnou postavou v údajnej dopingovej kauze ruských športovcov v Londýne 2012 i v Soči 2014.

 

Systém zahŕňal pašovanie pozitívnych vzoriek zo skladu a manipulovanie s nimi. Podvod mal prebiehať tak, že ruským športovcom odobrali vzorky ešte pred olympiádou bez stôp po dopingu a počas hier ich tajne cez dieru v stene laboratória prepašovali dnu. Potom ich zamenili za vzorky odobraté pri olympijských súťažiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies