Ďalší problém s čipovaním, budú vymazané všetky údaje?!

NETKY.SK • 31 Október 2013, 08:45 • 2 min
Ďalší problém s čipovaním, budú vymazané všetky údaje?!

BRATISLAVA - Ďalší chaos v čipovaní. Hrozí vymazanie údajov z registra? pýta sa denník PRAVDA na štvrtej strane. Čipovanie tisícov psov, mačiek a fretiek môže po novom roku stratiť zmysel.

slovakia

left justify in out

Problémom je register s osobnými údajmi pol milióna majiteľov zvierat, ktorý je nevyhnutnou súčasťou čipovania. Hrozí, že register, ktorý mal pomáhať pri identifikácii stratených zvierat, budú musieť veterinári vymazať. Parlament minulý týždeň schválil pozmeňujúci návrh, podľa ktorého bude od nového roka čipovanie len na dobrovoľnej báze. Zatiaľ platí, že je do konca tohto roka povinné.

Z analýzy právnickej kancelárie Blaha, Erben and Partneri, ktorú si dala vypracovať komora veterinárov vyplýva, že od januára bude s osobnými údajmi chovateľov v registri problém. "Po zmene zákona všeobecnej povinnosti čipovať všetky psy, mačky a fretky, táto povinnosť zbierať a ukladať osobné údaje už nebude existovať", uvádza sa v analýze. Do registra by sa tak mali zapisovať len údaje vlastníkov zvierat, pre ktoré povinnosť stále platí, teda tých, ktoré sú určené na predaj či cestujú do zahraničia.

Otázkou však je, čo urobiť s už existujúcimi údajmi. Podľa právnikov je jednou z možností vymazanie z registra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies