Ďalší plot proti utečencom: Stavať plánujú aj Slovinci

NETKY.SK • 28 Október 2015, 13:33 • 2 min
Ďalší plot proti utečencom: Stavať plánujú aj Slovinci

ĽUBĽANA - Slovinsko je pripravené vybudovať plot na svojej hranici s Chorvátskom, ak plán Európskej únie zameraný na obmedzenie prílevu utečencov cez Balkán nebude fungovať. Vyhlásil to dnes slovinský premiér Miro Cerar.

slovakia

left justify in out

Po zasadnutí slovinskej rady pre národnú bezpečnosť Cerar podľa agentúry AP povedal, že "ak to bude potrebné, sme pripravení postaviť plot okamžite".

 

Lídri viacerých krajín EÚ a Balkánu sa na mimoriadnom stretnutí minulý víkend v Bruseli dohodli na pláne zvládnutia hromadného príchodu utečencov zavedením prísnejších hraničných kontrol.

 

Slovinská polícia dnes oznámila, že počas noci dorazilo do krajiny z Chorvátska 2234 utečencov. V utorok išlo celkovo o 6877 ľudí.

 

Od 16. októbra, keď Maďarsko uzavrelo svoje hranice s Chorvátskom a trasa utečencov sa tak odklonila do Slovinska, prišlo do tejto krajiny viac než 89.700 ľudí, ktorých prepravujú ďalej k Rakúsku.

 

Slovinsko kritizuje Chorvátsko, že k hranici posiela viac migrantov, než dokáže zvládnuť.

 

Stavať bude aj Rakúsko

 

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová dnes v súvislosti s avizovanými stavebnými opatreniami na hranici so Slovinskom spomenula už konkrétne aj plot.

 

Pokým v utorok sa tomuto slovu ešte vyhýbala, v dnešnej raňajšej spravodajskej relácii rakúskeho rozhlasu povedala: "Samozrejme, že ide aj o plot." Nejde však o to, hranicu "uzavrieť", zdôraznila podľa agentúry APA.

 

Rakúsko musí podniknúť opatrenia pre prípad, že sa situácia zhorší, uviedla ministerka. V posledných dňoch podľa nej došlo k tomu, že niektoré skupiny utečencov boli čoraz netrpezlivejšie a správali sa aj agresívne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies