Ďalší mŕtvi a ranení pri pouličných demonštráciách stredoafrického štátu Burundi

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 12:11 • 2 min
Ďalší mŕtvi a ranení pri pouličných demonštráciách stredoafrického štátu Burundi

BUJUMBURA - Dvaja policajti zahynuli a jeden civilista a vyše desiatka ďalších osôb utrpeli zranenie pri granátových útokoch, ku ktorým došlo v noci nadnes v dvoch oblastiach hlavného mesta stredoafrického štátu Burundi. Dnes o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie miestnej polície.

slovakia

left justify in out

Burundský prezident Pierre Nkurunziza len tesne predtým varoval, že voči osobám stojacim za organizáciou pouličných protestov, ktoré sa v Bujumbure odohrávajú už takmer týždeň, sa vyvodia prísne dôsledky. Všetci traja ľudia boli zabití v mestskej časti Kamenge, pričom jeden z policajtov bol vyšší dôstojník. Granáty vybuchli aj v ďalšom mestskom obvode.

 

Už šesť dní prebiehajú v Bujumbure demonštrácie proti prezidentovi, ktorý v piatok pohrozil "tvrdými odvetnými opatreniami" proti ľuďom, čo protestujú proti jeho rozhodnutiu uchádzať sa aj o tretie funkčné obdobie v úrade hlavy štátu.

 

Podľa burundskej ústavy môže totiž jedna osoba zastávať prezidentský post iba dve funkčné obdobia. Nkurunziza napriek tomu oznámil, že bude kandidovať aj tretíkrát. Argumentuje tvrdením, že v tomto prípade pôjde iba o druhé všeobecné hlasovanie, keďže do prvého funkčného obdobia ho zvolili poslanci.

 

Prezidentské voľby sú v tejto tropickej krajine, kde od začiatku roka eskalujú politické tlaky, naplánované na 26. júna; úrady sa obávajú, že nepokoje a násilie budú sprevádzať aj samotné hlasovanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies