Ďalší japonský problém s jadrovým reaktorom: Odstavili prototyp

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 14:08 • 2 min
Ďalší japonský problém s jadrovým reaktorom: Odstavili prototyp

TOKIO - Japonská agentúra pre jadrový dozor dnes rozhodla, že prototypu jadrového reaktora novej generácie kvôli porušeniu bezpečnostných opatrení nepovolí reštartovanie.

slovakia

left justify in out

Japonská vláda, známa podporou jadrovej energetiky, pritom práve reaktor typu Mondžu, v ktorom dochádza k zrýchlenej štiepnej reakcii, považovala za kľúčový vo svojom programe energetickej stratégie.

Agentúra pre jadrový dozor však konštatovala, že prevádzkovateľ Mondžu opakovane neumožnil povinné kontroly na zariadení a nepredložil plány na skvalitnenie bezpečnosti prevádzky reaktora.

Proti tomuto rozhodnutiu sa prevádzkovateľ môže odvolať, ale oficiálny príkaz na odstávku reaktora nadobudne platnosť koncom mája.

Reaktor Mondžu má kapacitu 280 megawattov. Je jedným z dvoch japonských reaktorov pracujúcich na báze rýchlych neutrónov. Od klasických jadrových blokov sa odlišujú tým, že ako palivo slúži zmes nízkoobohateného uránu U-238 a oxidov plutónia. 

Palivo z reaktorov sa dokonca dá recyklovať, teoreticky dokážu reaktory dokonca vyrobiť viac plutónia, než spotrebovávajú. Komerčne túto technológiu využíva len jediná jadrová elektráreň na svete, ktorá sa nachádza v ruskom Bielojarsku. Túto technológiu, ako informuje internetová stránka Atom Info, rozvíja predovšetkým India.

Japonsko do rýchlych reaktorov vkladalo nádej, že znížia jeho závislosť od dovozu jadrového paliva, keďže ostrovná krajina nemá vlastné zdroje uránu. Pred haváriou elektrárne vo Fukušime dokonca existoval plán, podľa ktorého mali všetky jadrové bloky v Japonsku nahradiť práve rýchlymi systémami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies