Ďalší hráči NBA protestovali proti policajnému násiliu

NETKY.SK • 10 December 2014, 12:07 • 2 min
Ďalší hráči NBA protestovali proti policajnému násiliu

BERKELEY - Ďalší hráči severoamerickej NBA (Národnej basketbalovej asociácie) sa v utorok večer pridali k prebiehajúcim celoštátnym protestom proti policajnému násiliu a desiatky demonštrantov opäť nakrátko zablokovali kalifornskú diaľnicu. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Protesty vypukli minulý týždeň po tom, čo sa veľká porota rozhodla neobžalovať belošského newyorského policajta za júlovú smrť Erica Garnera, neozbrojeného černocha a otca šiestich detí. Policajt Daniel Pantaleo zasadil Garnerovi pri zatýkaní škrtiaci chvat.
      

Hviezda basketbalového tímu Los Angeles Lakers Kobe Bryant a ďalší hráči mali oblečené tričká so slovami "Nemôžem dýchať", ktoré boli Garnerovými poslednými a zachytené sú aj na videu. Hráčov bolo vidieť v tričkách v losangeleskej aréne Staples Center počas zahrievania pred zápasom. Podobný protestný krok urobil v predchádzajúci večer aj basketbalista klubu Cleveland Cavaliers LeBron James a jeho spoluhráči, keď si tričká s rovnakým nápisom obliekli pred zápasom v newyorskej štvrti Brooklyn, ktorý si prišli pozrieť aj hostia z Británie - princ William s tehotnou manželkou Kate.
      

Rozhodnutie neobžalovať Pantalea nasledovalo približne týždeň po tom, čo veľká porota v štáte Missouri neobžalovala belošského policajta Darrena Wilsona zo smrteľného postrelenia černošského neozbrojeného tínedžera Michaela Browna vo Fergusone na predmestí St. Louis. Oba prípady len zdôraznili, aké napäté sú vzťahy medzi políciou a Afroameričanmi, a zároveň znovu oživili v USA celonárodnú debatu o vzťahoch medzi rasami.
      

V ľavicovo orientovanom kalifornskom meste Berkeley, ktoré je známe sociálnym aktivizmom, stáli v utorok stovky ľudí čelom oproti radu vyzbrojených policajtov pred policajnou stanicou. "Je to viac prípadov, nielen jeden. A preto som nahnevaný," povedal protestujúci Marsalis Johnson (19), opravár bicyklov z Berkeley. "Ako mladý černoch som sa vždy cítil ako terč," dodal.
      

Desiatky demonštrantov nakrátko vstúpili na Štátnu cestu 24 neďaleko mesta Oakland a skomplikovali premávku, potom ich však odtiaľ vytlačila polícia. Jej hovorca oznámil, že na tejto diaľnici zatkli veľký počet protestujúcich. V ten deň už skôr odvolali plánované zasadnutie mestskej rady Berkeley, pretože demonštranti vyhlasovali, že ho prerušia. 
      

V predchádzajúcu noc bolo v okolí Berkeley zatknutých vyše 150 protestujúcich, keď zablokovali hlavné cestu a hádzali kamene do polície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies