Ďalší členovia zo Záreckého skupiny sa priznali

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 10:54 • 2 min
Ďalší členovia zo Záreckého skupiny sa priznali

BANSKÁ BYSTRICA – Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes pokračuje hlavné pojednávanie so zločineckou skupinou Jána Záreckého, stíhanou za podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

slovakia

left justify in out

Pretože traja z obžalovaných prejavili záujem o dohodu o vine a treste, súd prerušil pojednávanie na potrebný čas. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry skupinu viní zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zločinov neodvedenia dane a poistného.

Proces sa začal vo štvrtok 16. mája, ale prokurátor nemohol predniesť obžalobu, pretože dvaja z dvanástich obžalovaných uzavreli dohodu o vine a treste a súd ju schválil. Išlo o Ladislava Feketeho a Huberta Ondouu, ktorí priznali, že boli členmi skupiny a spáchali zločiny neodvedenia dane a poistného v súvislosti s fiktívnymi obchodmi so snahou získať nadmerný odpočet DPH. Fekete prijal trest odňatia slobody šesť rokov, kamerunský občan Ondoua, ktorý na Slovensko prišiel hrať prvoligový futbal za Petržalku, prijal trest štyri roky a osem mesiacov. 

Kroky Feketeho a Ondouu akoby inšpirovali ďalších obžalovaných. Hoci Tomáš B., Roman G. a Milan B. pôvodne dohodu odmietli, tentoraz súhlasili s jej uzavretím. Pojednávanie súd prerušil na potrebný čas. 

Obžalovaní ako organizovaná skupina podľa prokuratúry aj s pomocou tzv. bielych koní uskutočňovali fiktívne obchody, ktorých jediným cieľom bolo uplatnenie si nároku na nadmerný odpočet DPH. Zakladateľom skupiny bol inžinier Ján ZÁRECKÝ, ktorý si v súčasnosti odpykáva trest za hrubý nátlak. Údajným mozgom gangu bol Tomáš B. a trio najvyššie postavených osôb v hierarchii gangu dopĺňal inžinier Roman G.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona