Dalo sa úmrtiu chlapčeka na Kolibe zabrániť? Polícia začala trestné stíhanie

NETKY.SK • 21 December 2021, 09:27 • 2 min
Dalo sa úmrtiu chlapčeka na Kolibe zabrániť? Polícia začala trestné stíhanie

Rodina s päťročným chlapčekom sa išla v nedeľu prejsť na bratislavský Kamzík, no vychádzka sa skončila tragicky. Chlapčeka zavalila haluz stromu a zraneniam podľahol.

slovakia

left justify in out

Došlo k diskusii odborníkov, či nešlo o miesto, kde rastú stromy v bezzásahovom, neudržiavanom území. 

 

img

 

Chlapca zavalil hrubý konár 150 metrov od altánku pri asfaltovej ceste. V nedeľu v Bratislave silno fúkalo. Slovenský hydrometeorologický úrad dokonca vydal výstrahu prvého stupňa. No hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová vysvetlila, že výstraha pred silným vetrom pre mestské lesy sa objavuje až od druhého stupňa. „V Bratislave je pomerne často veterné počasie, preto sa výstraha vydáva až pri druhom stupni, inak by to bolo príliš často.“

 

Silný vietor pôsobil, že poryv odlomil konár, ktorý spadol na chlapca. Naskytla sa však otázka, či to náhodou nebol konár z neudržiavaného stromu.

 

Začala sa diskusia, či sa nejakým spôsobom dalo tejto tragédii vyhnúť.  „Ak išlo o strom, ktorý stál vedľa cesty, určite mal byť nejakým spôsobom udržiavaný a kontrolovaný. Ak to bolo hlbšie v lesnom poraste, tam sa každý strom nedá kontrolovať,“ povedal arborista Michal Zeleňák. Podľa neho mohol zohrať úlohu i ťažký sneh z minulého týždňa, ktorý mohol konáre nalomiť a vietor skazu dokončil.

 

„Stromy prirodzene vytvárajú suché konáre. Keď začne fúkať, aj z udržiavaného stromu sa môže niečo odlomiť,“ dodal. 

 

Šéf Mestských lesov Bratislava Vladimír Kutka podotkol, že problém môže byť aj inde.  Podľa neho vedenie mesta Matúšom Vallom propaguje to, aby boli mestské lesy súčasťou bezzásahového územia.

 

img

 

Síce sa tam ťaží menej dreva, no znižuje sa tým prevencia pred možnými pádmi konárov. „Stromy tam treba selektovať, teda robiť ozdravný výrub. Bezzásahové územie je pre ľudí nebezpečnejšie,“ objasnil Kutka. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia chlapca na Kolibe. Na sociálnej sieti o tom informuje Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave. Bližšie informácie s prihliadnutím na citlivosť prípadu poskytovať nebude.

 

Prečítajte si: Obrovská tragédia na bratislavskej Kolibe!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies