Ďalekohľad na Kalvárii v Nitre už poškodili vandali

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 14:59 • 2 min
Ďalekohľad na Kalvárii v Nitre už poškodili vandali

NITRA – Necelé dva týždne slúžila návštevníkom nitrianskej Kalvárie nová rozhľadňa s ďalekohľadom. Neznámi vandali už stihli ďalekohľad poškodiť, doškriabali mu šošovku. Pred poškodením umožňoval ďalekohľad vďaka svojmu uchyteniu o podstavec, ktoré je plynulo otočné o 360 stupňov, výhľad na celú Nitru. Turisti ho mohli využívať bezplatne.

slovakia

left justify in out

V blízkosti rozhľadne je umiestnené nové drevené sedenie a smetná nádoba, na kopci vyrástlo aj zábradlie ohraničujúce nebezpečný skalný previs. Rozhľadňu s ďalekohľadom spolu s okolitým mobiliárom financovalo zo svojho rozpočtu Mesto Nitra. Víťaz verejnej súťaže sa zaviazal vybudovať rozhľadňu za 7500 eur. V tejto cene je zahrnutých 40 metrov zábradlia, štyri nové lavičky, odpadkový kôš, ďalekohľad a panoramatická tabuľa, ktorá zatiaľ na Kalvárii chýba.

Financie na vybudovanie rozhľadne schválili nitrianski mestskí poslanci ešte v roku 2011 v rámci investičného zámeru dobudovania dlažby pred poľným oltárom. "Pôvodne sme plánovali len osadiť zábradlie v časti Kalvárie, kde je strmý zráz, kvôli bezpečnosti návštevníkov. Potom sme sa rozhodli osadiť v tejto časti aj ďalekohľad. Ak sa nám to podarí, jeden by sme chceli umiestniť aj na Pyramíde pod Zoborom," konštatoval viceprimátor Ján Vančo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies