Dalajlámu by mali z nemocnice prepustiť v piatok

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 15:50 • 2 min
Dalajlámu by mali z nemocnice prepustiť v piatok

DHARAMSALA - Tibetský duchovný vodca dalajláma sa už takmer zotavil z infekcie v oblasti hrudníka a pravdepodobne čoskoro opustí nemocnicu v Naí Dillí.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na predstaviteľa Tibetu o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA. Osemdesiattriročného dalajlámu hospitalizovali v utorok v súkromnej nemocnici v Naí Dillí pre mierny zápal pľúc.

 

Dalajláma sa už takmer zotavil a jeho stav je "99 percent v poriadku", povedal pre DPA hovorca Tändzin Taklha. "Preliečili mu zápal hrudníka a zajtra (piatok) ho prepustia z nemocnice," dodal s tým, že pred návratom do Dharamsaly zotrvá v Naí Dillí niekoľko dní.

 

V indickej tlači sa cez týždeň s odvolaním sa na policajné zdroje objavila správa, že dalajláma Tändzin Gjamccho, ktorý žije už 60 rokov v exile a sídli v meste Dharamsala v severoindickom zväzovom štáte Himáčalpradéš, pricestoval do Naí Dillí letecky v utorok ráno.

 

Aj keď je exilový duchovný vodca Tibeťanov aj naďalej veľmi obľúbeným hosťom a rečníkom na konferenciách, svoje verejné vystupovanie obmedzil a od roku 2016 sa nestretol so žiadnym svetovým lídrom.

 

 

Minulý týždeň dalajláma vystúpil na konferencii pedagógov a študentov v Naí Dillí. V odpovedi na otázku týkajúcu sa budúcnosti Tibetu v rámci Číny dalajláma zopakoval, že nechce pre Tibet nezávislosť, ale uprednostňuje "znovuzjednotenie" s Čínou za vzájomne prijateľných podmienok.

 

V správach, ktoré sa týkali priaznivcov na celom svete, bol Dalajláma hospitalizovaný s infekciou hrudníka, ale "teraz sa mu darí," povedal tlačový tajomník Tseten Samdup Chhoekyapa pre agentúru Reuters.


Duchovný vodca bol v utorok prijatý do nemocnice v New Delhi v Indii a očakáva sa, že v najbližších dňoch zostane v nemocnici.


Mnohí z jeho priaznivcov píšu na sociálne siete, a želajú si "oživenie" dalajlámu, vrátane Naveena Patnaika, hlavného ministra východoindického štátu Odiša, ktorý povedal, že "svet ho potrebuje."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies