Dalajláma zavítal na sporné územie Arunáčalpradéš

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 12:39 • 2 min
Dalajláma zavítal na sporné územie Arunáčalpradéš

NAÍ DILLÍ - Dalajláma pricestoval v stredu do sporných oblastí Arunáčalpradéš, na hranici Indie a Číny.

slovakia

left justify in out

Dalailáma odštartoval svoju 12-dňovú púť v exile na severovýchode Indie a postupne sa presúva celým regiónom. Zatiaľ čo je v himalájskom regióne vítaný, keďže táto oblasť spadá pod správu hlavného mesta Indie Nai Dillí, územie severného Tibetu je pod správou Číny, ktorá Dalajlámu považuje za nebezpečného separatistu. 

 

Negatívne reakcie Číny na Dalailámovu návštevu pohraničia na seba nenechala dlho čakať. Duchovný vodca sa dočkal odsúdenia a bol upozornený, že jeho návšteva by mohla vážne ohroziť vzťahy medzi oboma krajinami. "Čína vyjadruje svoj zásadný nesúhlas s týmito cestami a rázne zakročí v rozhovoroch s Indiou," povedal čínsky minister zahraničia Hua Chunying.

 

India už v minulom roku odignorovala pohoršenie zo strany Číny a plán pracovnej cesty „duchovného“ nezmenili ani časovo neobmedzili. Spory medzi oboma krajinami, ktoré pretrvávajú už desaťročia donútili Dalailámu utiecť z Číny v roku 1950 počas tibetského povstania proti čínskej nadvláde. Tibetská exilová vláda pôsobí z mestečka Dharamsala, v severnej časti indického štátu Himáčalpradéš.

 

Začiatkom tohto týždňa sa budhistickému mníchovi podarilo opäť stretnúť svojich piatich strážcov, ktorí ho pred 60-timi rokmi bezpečne prepravili do Indie pri jeho úteku z Číny. „Som nesmierne šťastný zo stretnutia“, vyjadril sa 81-ročný držiteľ Nobelovej ceny za mier. Svoju cestu by mal ukončiť v piatok príchodom do kláštora.

 

Štrnásty Dalailáma, ktorý sa nijakým spôsobom neangažuje v politike sa na svoju cestu vydal, iba z jediného dôvodu a to šírenia náboženskej harmónie. Nakoľko je situácia vo svete veľmi napätá kvôli šíreniu náboženského fundamentalizmu, považuje za svoju povinnosť stretávať sa a hovoriť s ľuďmi o vzájomnej tolerancii a pochopení.

 

Čínska vláda to považuje za jednoznačné poškodzovanie záujmov Číny a požiadala o okamžité prerušenie jeho cesty. "Indii to neprinesie žiadne výhody. Čína prijme potrebné opatrenia, aby ochránila svoju územnú suverenitu a zákonné práva," odzneli slová čínskej strany.

 

Na obranu Dalajlámovej návštevy sa vyjadril hlavný minister štátu, že „jeho návšteva v tejto časti krajiny je založená čisto na dobrých úmysloch a náboženstve“. Diplomatické vzťahy sú medzi Pekingom a Dillí sa neustále vyostrujú. Dillí hodnotí jednanie Pekingu za absolútne zbytočné vytváranie napätie medzi historickými antagonistami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies