Dalajláma: Su Ťij by sa mala viac zasadiť za Rohingyov

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 13:34 • 2 min
Dalajláma: Su Ťij by sa mala viac zasadiť za Rohingyov

RANGÚN - Tibetský duchovný vodca dalajláma vyzval barmskú líderku opozície San Tu Ťij, aby urobila viac pre v krajine utláčanú moslimskú menšinu Rohingyov.

slovakia

left justify in out

Situácia je veľmi smutná, povedal duchovný vodca Tibeťanov v rozhovore pre austrálsky denník The Australian. "Dúfam, že San Su Ťij ako laureátka Nobelovej ceny mieru môže niečo urobiť," povedal držiteľ rovnakého ocenenia.

 

Rohingyovia sú moslimovia, ktorí sú v väčšinovo budhistickej krajine systematicky utláčaní. Barmská vláda ich považuje za ilegálnych migrantov zo susedného Bangladéša a za túto menšinu doteraz odmietala zodpovednosť. Pozornosť sveta sa upriamila na osud Rohingyov v čase utečeneckej krízy v južnej Ázii, k čomu sa doteraz Su Ťij nevyjadrila. Pozorovatelia predpokladajú, že pred novembrovými parlamentnými voľbami nechce "vystrašiť" voličov. Dalajláma povedal, že od roku 2012 ju už dvakrát upozornil na situáciu tejto potláčanej menšiny. Su Ťij odpovedala, že "situácia nie je jednoduchá, ale veľmi komplikovaná".

 

V minulých týždňoch ušli zbedačení Rohingyovia z Barmy a na člnoch sa snažili dostať do Indonézie, Thajska a Malajzie, kam ich však vlády týchto krajín odmietli prijať. Urobili to až na nátlak svetovej verejnosti avšak s prísľubom, že keď sa pre nich nájde miesto, z krajiny ich tam presídlia. Mnohí Rohingyovia sa však údajne stále nachádzajú na lodiach na mori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona