Dalajláma sa počas návštevy Ríma nestretne s pápežom Františkom

NETKY.SK • 11 December 2014, 15:47 • 2 min
Dalajláma sa počas návštevy Ríma nestretne s pápežom Františkom

RÍM - Najvyšší tibetský duchovný dalajláma dnes oznámil, že počas návštevy Ríma neabsolvuje audienciu u pápeža Františka, pretože Vatikán pokladá toto stretnutie za príliš problematické. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Čína pravidelne protestuje voči prijatiu dalajlámu v zahraničí, keďže ho považuje za separatistu. Duchovný vodca tibetských budhistov totiž presadzuje väčšiu autonómiu pre Tibet, ktorý je pod čínskou vládou od roku 1950.
     

"Tentoraz sa s pápežom Františkom nestretnem. Vatikánska administratíva tvrdí, že to nie je možné, lebo by mohli nastať problémy," povedal dalajláma pre taliansku agentúru ANSA.
     

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi v stredu oznámil, že pápež pošle písomné posolstvo Svetovému summitu laureátov Nobelových cien za mier, na ktorom sa v Ríme zúčastní aj dalajláma.
     

Trojdňová konferencia, ktorá sa začne v piatok, sa mala pôvodne konať už v októbri v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike (JAR), ale presunuli ju do Ríma, keďže dalajláma žijúci v indickom exile nedostal juhoafrické vstupné vízum.
     

V tom čase juhoafrická vláda odmietla obvinenia organizátorov summitu, že zabránila dalajlámovi vo vstupe na územie JAR, aby nepodráždila Čínu, svojho dôležitého obchodného partnera.
     

Juhoafrická vláda trvala na tom, že dalajláma sa sám rozhodol nezúčastniť na stretnutí.
     

Na rímske stretnutie laureátov Nobelových cien za mier majú prísť aj ďalšie významné osobnosti, ako bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov, iránska obhajkyňa ľudských práv Šírín Ebádíová, libérijská mierová aktivistka Leymah Gboweeová a jemenská obhajkyňa práv žien Tawakkul Karmánová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies